Nie wysyłamy na Twój adres
Z powodu przepisów i regulacji w Twoim kraju nie możemy wysyłać do Twojej obecnej lokalizacji. Jeśli masz jakiekolwiek pytania, prosimy o kontakt z namiJesteśmy tutaj, aby Ci pomóc
Masz pytania dotyczące naszych produktów lub treści? Nie wahaj się i skontaktuj się z nami.Search
Please insert a search term in the input field. If you have any question please contact us contact usBrak produktów
You have to add to cart at least 0 bottles or any program to make checkout.
You have to add to cart at least 0 bottles or any program to make checkout.
We don't ship to your address!
Due to your country law and regulations, we are not permitted to send to your current location. If you have any questions please contact usWe are here to help you
We are here for you. If you have any question please contact usSearch
Please insert a search term in the input field. If you have any question please contact usWe don't ship to your address!
Due to your country law and regulations, we are not permitted to send to your current location. If you have any questions please contact usWe are here to help you
We are here for you. If you have any question please contact usSearch
Please insert a search term in the input field. If you have any question please contact usWitamina A to występująca w wielu produktach spożywczych substancja rozpuszczalna w tłuszczach, która odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia oczu i ostrości wzroku. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się wszystkiego, co należy wiedzieć o tej niezbędnej witaminie, w tym o tym, jak rozpoznać oznaki jej niedoboru.
Spis treści
Witamina A jest jedną z wielu niezbędnych substancji, których nasz organizm używa do wspierania kluczowych procesów biologicznych, jednak nie jest ona naturalnie wytwarzana przez ludzkie ciało[1]. Niezdolność organizmu do produkcji witaminy A oznacza, że aby czerpać z niej korzyści, musimy spożywać pokarmy w nią bogate. Korzyści te obejmują pozytywny wpływ na wzrok, proliferację komórek, zdrowie skóry i nie tylko.
Wkrótce omówimy najlepsze źródła witaminy A, ale najpierw przyjrzyjmy się bliżej budowie chemicznej tego związku i jego różnym metabolitom. W rzeczywistości witamina A odnosi się do dwóch głównych form:
• wstępnie uformowana witamina A (retinol i ester retinylu),
• prowitamina A (beta-karoten).
Na szczęście oba typy są przekształcane w kwasy retinalny i retinowy, metabolity potrzebne do wspierania różnych funkcji biologicznych. Może się to wydawać skomplikowane, ale nie musisz się martwić, jaki rodzaj witaminy A spożywasz, ponieważ oba zapewniają te same korzyści.
Zanim przyjrzymy się korzyściom witaminy A, warto wiedzieć, które produkty spożywcze zawierają oba jej rodzaje, ponieważ możesz przyjmować więcej, a w niektórych przypadkach mniej, niż potrzebuje twój organizm. A jak wkrótce się przekonamy, niedobór witaminy A może prowadzić do wielu wyniszczających schorzeń.[2]
Najlepszym źródłem preformowanej witaminy A są produkty pochodzenia zwierzęcego, a mianowicie mięso, ryby i nabiał.
Pokarmy, na których należy się skoncentrować, obejmują:
• tłuste ryby (tuńczyk, łosoś i makrela),
• mleko krowie (pełne, odtłuszczone i o obniżonej zawartości tłuszczu),
• ser (kozi, cheddar i mozzarella),
• jajka.
Najlepsze źródła prowitaminy A pochodzą z owoców i warzyw. Technicznie rzecz biorąc, żywność ta zawiera prekursor witaminy A zwany beta-karotenem, ale ten przeciwutleniacz jest automatycznie przekształcany w witaminę A przez organizm.
Produkty roślinne bogate w beta-karoten obejmują:
• mango,
• czerwoną paprykę,
• słodkie ziemniaki,
• marchew,
• brokuły,
• szpinak.
Oczywiście jeśli masz problemy z utrzymaniem zbilansowanej diety lub nie jesteś fanem wyżej wymienionych produktów, możesz wybrać multiwitaminy i inne suplementy, aby uzupełnić dzienne spożycie witaminy A.
Teraz, gdy wiemy, na których pokarmach się skoncentrować, aby zapewnić sobie wystarczającą ilość witaminy A, warto omówić, w jaki sposób witamina A może przynieść korzyści naszemu organizmowi.
Witamina A odgrywa kluczową rolę w ogólnym zdrowiu oczu, w tym pomaga w utrzymaniu prawidłowego widzenia, również w nocy. Co więcej, niektóre badania sugerują, że związek ten może pomóc w zaćmie i zwyrodnieniu plamki żółtej związanych z wiekiem.
W badaniu z 2001 r. analizowano wpływ witamin na trzy różne typy zaćmy u ponad 2800 starszych pacjentów[3]. Naukowcy doszli do wniosku, że długotrwałe stosowanie witamin z grupy B i A może silnie wpływać na zaćmę korową. Ten pozytywny wynik idzie w parze z artykułem z 2005 r., który opisuje podobne rezultaty w AMD (zwyrodnieniu plamki żółtej związanym z wiekiem) przy użyciu mieszanki beta-karotenu, witaminy C i cynku[4].
Rola kwasu retinowego (RA) jest od dawna związana z prawidłowym różnicowaniem komórek (przekształcaniem prostych komórek w złożone typy tkanek lub komórek). Po raz pierwszy opublikowano informacje o jego wpływie w 1992 r., a w nowszych badaniach analizowano specyficzny wpływ związku na aktywność komórek w jelicie cienkim[5].
Poprzez replikację warunków in vitro, artykuł z 2007 r. „ujawnił potencjał RA do indukowania różnicowania komórek”. Autorzy zauważyli jednak, że głębsze poznanie „mechanizmów regulacyjnych” powinno być przedmiotem przyszłych badań, aby lepiej zrozumieć wpływ procesu na ludzkie zdrowie[6].
Inną godną uwagi korzyścią witaminy A jest jej sugerowany udział w normalnym funkcjonowaniu układu odpornościowego. W pracy badawczej z 2012 r. odkryto, że niedobór witaminy A może nasilać proces zapalny, który przyczynia się do przewlekłego stanu zapalnego i wielu chorób niezakaźnych[7].
Po krótkim poruszeniu tematu niedoboru witaminy A, możemy zagłębić się w implikacje tego stanu. Po pierwsze, kilka pozytywnych wiadomości: niedobór witaminy A jest rzadki w porównaniu z niedoborami innych witamin.
Oczywiście pod warunkiem, że twoja dieta obejmuje zbilansowane produkty, o których mówiliśmy wcześniej, co może być trudne do osiągnięcia dla dzieci w krajach rozwijających się. W takich przypadkach niedobór witaminy A prowadzi do:
• kseroftalmii (nocnej ślepoty),
• większego ryzyka śmiertelności z powodu infekcji,
• zwiększonego nasilenia objawów odry i biegunki.
Przypadki niedoboru witaminy A w krajach rozwiniętych są rzadkie. Skupienie się na zdrowej i zbilansowanej diecie jest jednym z najlepszych sposobów na zapewnienie sobie wystarczającej ilości witaminy A, wraz z różnymi innymi witaminami, minerałami i przeciwutleniaczami dostarczanymi przez nieprzetworzoną żywność.
Dużo powiedzieliśmy o korzyściach płynących z witaminy A i o tym, jak upewnić się, że dostarczasz jej sobie wystarczająco dużo; ale czy możesz ją przedawkować? Na szczęście skutki uboczne nadmiernego spożycia witaminy A są rzadkie, a wpływ niedoboru witaminy A znacznie przewyższa skutki jej toksyczności.
Jednak nadal mogą wystąpić przypadki zatrucia witaminą A, zwłaszcza w przypadku nadużywania suplementów witaminowych. Częste skutki uboczne nadmiernej ilości witaminy A to:
• nudności/wymioty,
• zawroty głowy,
• ospałość/senność.
Pomimo ryzyka wystąpienia skutków ubocznych, nie powinieneś martwić się zbytnio toksycznością witaminy A, ponieważ przedawkowanie następuje po zażyciu ilości znacznie przekraczających to, co otrzymasz z samego jedzenia.
Zalecana ilość witaminy A różni się w zależności od stylu życia, wieku i płci. I w większości przypadków witaminę A, której potrzebujesz, otrzymasz z diety[8]. Organizm nawet magazynuje nadmiar witaminy A, używając jej w razie potrzeby. Mimo to, jeśli chcesz skupić się na utrzymywaniu odpowiedniego poziomu, zalecane dzienne dawki to:
• mężczyźni (700 µg),
• kobiety (600 µg).
Obliczanie dziennego spożycia może być nieco skomplikowane, ponieważ różne formy witaminy A (prowitamina i preformowana) przekształcają się w retinol w różnym tempie. Dla przykładu, 600 µg witaminy A to jeden cały słodki ziemniak.
Witamina A łączy w sobie dziesiątki innych witamin i minerałów, aby pozytywnie wpływać na samopoczucie. Jej dobroczynny wpływ na wzrok, układ odpornościowy i aktywność komórek sprawia, że jest to substancja, na której bez wątpienia warto się skupić. To powiedziawszy, większość ludzi otrzymuje całą potrzebną witaminę A ze zbilansowanej i zróżnicowanej diety, a suplementy są dostępne dla tych, którzy ich potrzebują.
Chcesz poprawić samopoczucie dzięki CBD i różnorodnym witaminom i minerałom? Przejrzyj sklep Cibdol, aby znaleźć pełną gamę suplementów CBD. Lub, aby dowiedzieć się więcej o wpływie różnych witamin i minerałów, odwiedź naszą Encyklopedię CBD, gdzie znajdziesz wszystkie informacje, które powinieneś znać.
[1] Chea, P.E. (25.07.2021). Witamin A. StatPearls [Internet]. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482362/. [Źródło]
[2] Dawson, M.I. (2000). The Importance of Vitamin A in Nutrition. „Current Pharmaceutical Design”. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10637381/. [Źródło]
[3] Kuzniarz, M., Mitchell, P., Cumming, R.G., Flood, V.M. (2001). Use of Vitamin Supplements and Cataract: The Blue Mountains Eye Study. „American Journal of Ophthalmology”. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11438049/. [Źródło]
[4] Van Leeuwen, R., Boekhoorn, S., Vingerling, J.R., Witteman, J.C., Klaver, C.C., Hofman, A., de Jong, P.T. (2005). Dietary Intake of Antioxidants and Risk of Age-Related Macular Degeneration. „The Journal of the American Medical Association”. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16380590/. [Źródło]
[5] Blomhoff, H.K., Smeland, E.B., Erikstein, B., Rasmussen, A.M., Skrede, B., Skjønsberg, C., Blomhoff, R. (1992). Vitamin A Is a Key Regulator for Cell Growth, Cytokine Production, and Differentiation in Normal B Cells. „The Journal of Biological Chemistry”. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1429735/. [Źródło]
[6] Grenier, E., Maupas, F.S., Beaulieu, J-F., et al. (1.12.2007). Effect of Retinoic Acid on Cell Proliferation and Differentiation as Well as on Lipid Synthesis, Lipoprotein Secretion, and Apolipoprotein Biogenesis. „American Journal of Physiology-Gastrointestinal and Liver Physiology”. https://journals.physiology.org/doi/full/10.1152/ajpgi.00295.2007. [Źródło]
[7] García, O.P. (2012). Effect of Vitamin A Deficiency on the immune Response in Obesity. „The Proceedings of the Nutrition Society”. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22369848/. [Źródło]
[8] NHS choices. (2002). https://www.nhs.uk/conditions/vitamins-and-minerals/vitamin-a/. [Źródło]
[1] Chea, P.E. (25.07.2021). Witamin A. StatPearls [Internet]. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482362/. [Źródło]
[2] Dawson, M.I. (2000). The Importance of Vitamin A in Nutrition. „Current Pharmaceutical Design”. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10637381/. [Źródło]
[3] Kuzniarz, M., Mitchell, P., Cumming, R.G., Flood, V.M. (2001). Use of Vitamin Supplements and Cataract: The Blue Mountains Eye Study. „American Journal of Ophthalmology”. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11438049/. [Źródło]
[4] Van Leeuwen, R., Boekhoorn, S., Vingerling, J.R., Witteman, J.C., Klaver, C.C., Hofman, A., de Jong, P.T. (2005). Dietary Intake of Antioxidants and Risk of Age-Related Macular Degeneration. „The Journal of the American Medical Association”. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16380590/. [Źródło]
[5] Blomhoff, H.K., Smeland, E.B., Erikstein, B., Rasmussen, A.M., Skrede, B., Skjønsberg, C., Blomhoff, R. (1992). Vitamin A Is a Key Regulator for Cell Growth, Cytokine Production, and Differentiation in Normal B Cells. „The Journal of Biological Chemistry”. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1429735/. [Źródło]
[6] Grenier, E., Maupas, F.S., Beaulieu, J-F., et al. (1.12.2007). Effect of Retinoic Acid on Cell Proliferation and Differentiation as Well as on Lipid Synthesis, Lipoprotein Secretion, and Apolipoprotein Biogenesis. „American Journal of Physiology-Gastrointestinal and Liver Physiology”. https://journals.physiology.org/doi/full/10.1152/ajpgi.00295.2007. [Źródło]
[7] García, O.P. (2012). Effect of Vitamin A Deficiency on the immune Response in Obesity. „The Proceedings of the Nutrition Society”. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22369848/. [Źródło]
[8] NHS choices. (2002). https://www.nhs.uk/conditions/vitamins-and-minerals/vitamin-a/. [Źródło]