About the author
Sources
Źródła

[1] Modi M., Modi K. Ginger root. „StatPearls”. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK565886/. Opublikowano 4.12.2021. Dostęp 18.03.2022. [Źródło]

[2] Bode A.M. The amazing and mighty ginger. „Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects” 2nd edition. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92775/. Opublikowano 1.01.2011. Dostęp 18.03.2022. [Źródło]

[3] Altman R.D., Marcussen K.C. Effects of a ginger extract on knee pain in patients with osteoarthritis. „Arthritis and Rheumatism”. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11710709/. Opublikowano w 2001 r. Dostęp 18.03.2022. [Źródło]

[4] Therkleson T. Topical ginger treatment with a compress or patch for osteoarthritis symptoms. „Journal of Holistic Nursing: Official Journal of the American Holistic Nurses' Association”. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4230973/. Opublikowano we wrześniu 2014 r. Dostęp 18.03.2022. [Źródło]

[5] Lete I., Allué J. The effectiveness of ginger in the prevention of nausea and vomiting during pregnancy and chemotherapy. „Integrative Medicine Insights”. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4818021/. Opublikowano 31.03.2016. Dostęp 18.03.2022. [Źródło]

[6] Hu M.L., Rayner C.K., Wu K.L., et al. Effect of ginger on gastric motility and symptoms of functional dyspepsia. „World Journal of Gastroenterology”. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3016669/. Opublikowano 7.01.2011. Dostęp 18.03.2022. [Źródło]

[7] Viljoen E., Visser J., Koen N., Musekiwa A. A systematic review and meta-analysis of the effect and safety of ginger in the treatment of pregnancy-associated nausea and vomiting. „Nutrition Journal”. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3995184/. Opublikowano 19.04.2014. Dostęp 18.03.2022. [Źródło]

[8] Kalra M., Khatak M., Khatak S. Cold and flu: Conventional VS Botanical & Nutritional therapy. International „Journal of Drug Development and Research”. https://www.ijddr.in/drug-development/cold-and-flu-conventional-vs-botanical--nutritional-therapy.php?aid=5561. Opublikowano 8.05.2015. Dostęp 18.03.2022. [Źródło]

Back

Imbir: wszystko, co musisz wiedzieć

Obfitujący w związki bioaktywne imbir (Zingiber officinale) jest znany na całym świecie ze względu na intensywny smak i potencjalne korzyści zdrowotne. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się wszystkiego o imbirze i jego wszechstronnym działaniu.

Co to jest imbir?

Zajrzyj do swojej szafki kuchennej, a istnieje duża szansa, że masz jedną z wielu form imbiru, w tym:

• sproszkowaną przyprawę,
• skrystalizowany imbir,
• marynowany imbir,
• ekstrakt z imbiru.

Ludzie zazwyczaj stosują imbir, aby dodać potrawom pieprznego, słodkiego smaku, podobnego do tego, jaki dają blisko spokrewnione z imbirem przyprawy kardamon i kurkuma. Ale, jak wkrótce się przekonamy, imbir ma do zaoferowania znacznie więcej niż tylko wyraźny smak.

Aby skorzystać z potencjalnych korzyści imbiru, musisz odwrócić uwagę od zielono-fioletowych kwiatów rośliny i przyjrzeć się jej korzeniowi i kłączu (głównej łodydze rosnącej pod ziemią). Czemu? Ponieważ korzeń imbiru zawiera mnóstwo witamin, minerałów i fitochemikaliów (między innymi witaminę B3, żelazo, potas, cynk i foliany).[1]

Korzeń imbiru

Zanim naukowcy zbadali korzeń imbiru pod mikroskopem, był on (i nadal jest) sprzedawany na całym świecie i podziwiany za wyjątkowy wpływ na różne problemy fizjologiczne. W rzeczywistości korzeń imbiru był tak cennym towarem wśród arabskich kupców, że w XIII i XIV wieku kosztował tyle samo, co jedna owca. Wtedy oczywiście kupcy nie potrafili dokładnie powiedzieć, dlaczego imbir był tak wartościowy.

Na szczęście teraz wiemy, że związki takie jak gingerol, paradol i shogaol przyczyniają się do potencjalnych korzyści zdrowotnych korzenia imbiru. I to dzięki tak zróżnicowanemu doborowi fitochemikaliów korzeń imbiru pozostaje „jedną z najczęściej spożywanych przypraw na świecie”.[2]

Jakie są zalety imbiru?

Globalna atrakcyjność imbiru jest niekwestionowana, ale czego dokładnie można oczekiwać od jednego z najstarszych znanych naturalnych produktów na świecie?

Imbir i stany zapalne

Pewne choroby ulegają pogorszeniu, gdy stan zapalny wymyka się spod kontroli. W szczególności stany zapalne wokół stawów i tkanki łącznej mogą sprawić, że reumatoidalne zapalenie stawów i choroba zwyrodnieniowa stawów (OA) są niezwykle bolesne.

Na szczęście dwa badania sugerują potencjalny pozytywny związek między ekstraktem z imbiru a stanami zapalnymi. Artykuł na temat pierwszego badania, opublikowany w 2001 r. na Uniwersytecie w Miami na Florydzie, twierdzi, że „wysoce oczyszczony i standaryzowany ekstrakt z imbiru” miał zauważalny wpływ na objawy choroby zwyrodnieniowej stawów kolanowych.[3] Drugi artykuł opisuje podobne rezultaty i efektywność imbiru stosowanego miejscowo na objawy przewlekłej choroby zwyrodnieniowej stawów.[4]

Imbir i nudności

Jedną z najczęściej reklamowanych korzyści imbiru jest jego wpływ na nudności i rozstrój żołądka, ale co na to badania? Podczas gdy istnieje kilka badań na temat tego zjawiska, systematyczny przegląd przeprowadzony przez południowoafrykańskich naukowców przedstawia najbardziej przekonujący obraz.[5],[6],[7]

Naukowcy przeanalizowali bazę danych bibliograficznych, aby ustalić „skuteczność doustnie podawanego imbiru w leczeniu nudności u kobiet w ciąży”. Odkryli, że „imbir znacznie złagodził objawy nudności w porównaniu do placebo”.

Należy jednak podkreślić, że żadne z recenzowanych badań nie wyszczególniło dokładnego składu zastosowanego ekstraktu z imbiru. Jak wiemy, korzeń imbiru zawiera dziesiątki związków aktywnych i bez wnikliwej analizy nie możemy powiedzieć, która mieszanka jest potencjalnie najskuteczniejsza.

Imbir i układ odpornościowy

Kiedy naukowcy z Raj Kumar Goel Institute of Technology porównali konwencjonalne i roślinne terapie przeciw objawom przeziębienia i grypy, odkryli, że wpływ imbiru na samopoczucie może sprowadzać się do fitochemikaliów – gingerolu i shogaolu. Uważa się, że oba „pomagają złagodzić objawy przeziębienia, tłumią kaszel i mają łagodny efekt uspokajający, który wspiera odpoczynek”.[8]

Jakie są skutki uboczne imbiru?

Biorąc pod uwagę powszechne zainteresowanie imbirem, łatwo byłoby założyć, że roślina nie ma skutków ubocznych. I w większości jest to prawda. Korzeń imbiru wydaje się być ogólnie dobrze tolerowany, przynajmniej jako dodatek do jedzenia.

Oczyszczony ekstrakt z imbiru jest jednak znacznie bardziej skoncentrowany, co oznacza, że może powodować łagodne skutki uboczne, takie jak zgaga, biegunka i ogólny dyskomfort trawienny. Jeśli masz jakiekolwiek pytania lub wątpliwości dotyczące możliwych skutków ubocznych imbiru, pierwszym punktem kontaktu powinien być lekarz. Tylko on może udzielić dokładnych porad dotyczących konkretnego przypadku.

Jak przyjmować imbir

Dzięki wszechstronności imbiru i jego różnorodnym formom istnieje wiele sposobów na cieszenie się jego potencjalnym działaniem. W większości przypadków trudność polega na określeniu, ile imbiru należy przyjmować, ponieważ badania dotyczące dawkowania wahają się od 200 do 2000 mg dziennie. Wydaje się, że najbezpieczniejszym podejściem jest przestrzeganie zaleceń wiarygodnego producenta. Informacje dotyczące dawkowania powinny być wydrukowane na produkcie lub jego opakowaniu.

Musisz również wziąć pod uwagę rodzaj suplementu, ponieważ dawkowanie różni się w zależności od produktu. Powinniśmy też wspomnieć, że wiele badań dotyczących korzenia imbiru koncentruje się na jego krótkotrwałym wpływie (do dwunastu tygodni). Długoterminowa skuteczność i bezpieczeństwo imbiru są nadal badane.

Herbata imbirowa

Jedną z najbardziej dostępnych form imbiru jest herbata imbirowa, napój przyrządzany przez gotowanie obranego korzenia w mleku lub wodzie. Nie będzie zawierał on dużego stężenia gingerolu ani shagaolu – najbardziej wpływowych związków aktywnych imbiru – ale nadal jest smaczną i orzeźwiającą alternatywą. A jeśli nie jesteś fanem smaku imbiru, zawsze możesz dodać plasterek cytryny lub trochę miodu.

Imbir jako część złożonych formuł

Kolejnym ważnym aspektem imbiru jest jego rola w złożonych recepturach suplementów. Wpływ i zdolności adaptacyjne ekstraktu z imbiru sprawiają, że jest on istotnym składnikiem naszej formuły CBD Immune Booster. Imbir może poprawić samopoczucie, współdziałając z naszym ekstraktem z konopi siewnych o pełnym spektrum, witaminami A i D, jeżówką i nie tylko.

Imbir: jedna z najczęściej spożywanych przypraw na świecie

Niewiele roślin może pretendować do miana najczęściej spożywanej przyprawy, ale wyjątkowy, pikantny smak i bogactwo związków aktywnych imbiru sprawiają, że jest on niezwykle popularny. Co najważniejsze, wiele z tych fitochemikaliów jest powiązanych z potencjalną poprawą samopoczucia.

A jeśli to nie jest wystarczająco zachęcające, korzeń imbiru występuje w wielu formach, co czyni go jednym z bardziej wszechstronnych środków wspomagających zdrowie. Pod warunkiem, że rozsądnie podejdziesz do konsumpcji i dawkowania, nie ma powodu, aby go nie wypróbować.

Doświadcz wszystkiego, co natura ma do zaoferowania dzięki Cibdol CBD Immune Booster i innym naszym suplementom. Aby dowiedzieć się więcej o roli fitochemikaliów w dobrym samopoczuciu, odwiedź Encyklopedię CBD, gdzie znajdziesz wszystko, co musisz wiedzieć na ten temat.

Źródła

[1] Modi M., Modi K. Ginger root. „StatPearls”. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK565886/. Opublikowano 4.12.2021. Dostęp 18.03.2022. [Źródło]

[2] Bode A.M. The amazing and mighty ginger. „Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects” 2nd edition. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92775/. Opublikowano 1.01.2011. Dostęp 18.03.2022. [Źródło]

[3] Altman R.D., Marcussen K.C. Effects of a ginger extract on knee pain in patients with osteoarthritis. „Arthritis and Rheumatism”. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11710709/. Opublikowano w 2001 r. Dostęp 18.03.2022. [Źródło]

[4] Therkleson T. Topical ginger treatment with a compress or patch for osteoarthritis symptoms. „Journal of Holistic Nursing: Official Journal of the American Holistic Nurses' Association”. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4230973/. Opublikowano we wrześniu 2014 r. Dostęp 18.03.2022. [Źródło]

[5] Lete I., Allué J. The effectiveness of ginger in the prevention of nausea and vomiting during pregnancy and chemotherapy. „Integrative Medicine Insights”. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4818021/. Opublikowano 31.03.2016. Dostęp 18.03.2022. [Źródło]

[6] Hu M.L., Rayner C.K., Wu K.L., et al. Effect of ginger on gastric motility and symptoms of functional dyspepsia. „World Journal of Gastroenterology”. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3016669/. Opublikowano 7.01.2011. Dostęp 18.03.2022. [Źródło]

[7] Viljoen E., Visser J., Koen N., Musekiwa A. A systematic review and meta-analysis of the effect and safety of ginger in the treatment of pregnancy-associated nausea and vomiting. „Nutrition Journal”. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3995184/. Opublikowano 19.04.2014. Dostęp 18.03.2022. [Źródło]

[8] Kalra M., Khatak M., Khatak S. Cold and flu: Conventional VS Botanical & Nutritional therapy. International „Journal of Drug Development and Research”. https://www.ijddr.in/drug-development/cold-and-flu-conventional-vs-botanical--nutritional-therapy.php?aid=5561. Opublikowano 8.05.2015. Dostęp 18.03.2022. [Źródło]

Author
Luke Sholl

Title/author.

Luke Sholl
Luke ma ponad 10 lat doświadczenia w pisaniu o CBD i kannabinoidach. To uznany dziennikarz i główny autor w firmie Cibdol oraz w innych publikacjach. Luke prezentuje informacje, które są oparte na faktach oraz dowodach, a jego fascynacja CBD obejmuje też sprawność fizyczną, odżywianie oraz zapobieganie chorobom.
Luke Sholl

Title/author.

Luke Sholl
Luke ma ponad 10 lat doświadczenia w pisaniu o CBD i kannabinoidach. To uznany dziennikarz i główny autor w firmie Cibdol oraz w innych publikacjach. Luke prezentuje informacje, które są oparte na faktach oraz dowodach, a jego fascynacja CBD obejmuje też sprawność fizyczną, odżywianie oraz zapobieganie chorobom.
Źródła

[1] Modi M., Modi K. Ginger root. „StatPearls”. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK565886/. Opublikowano 4.12.2021. Dostęp 18.03.2022. [Źródło]

[2] Bode A.M. The amazing and mighty ginger. „Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects” 2nd edition. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92775/. Opublikowano 1.01.2011. Dostęp 18.03.2022. [Źródło]

[3] Altman R.D., Marcussen K.C. Effects of a ginger extract on knee pain in patients with osteoarthritis. „Arthritis and Rheumatism”. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11710709/. Opublikowano w 2001 r. Dostęp 18.03.2022. [Źródło]

[4] Therkleson T. Topical ginger treatment with a compress or patch for osteoarthritis symptoms. „Journal of Holistic Nursing: Official Journal of the American Holistic Nurses' Association”. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4230973/. Opublikowano we wrześniu 2014 r. Dostęp 18.03.2022. [Źródło]

[5] Lete I., Allué J. The effectiveness of ginger in the prevention of nausea and vomiting during pregnancy and chemotherapy. „Integrative Medicine Insights”. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4818021/. Opublikowano 31.03.2016. Dostęp 18.03.2022. [Źródło]

[6] Hu M.L., Rayner C.K., Wu K.L., et al. Effect of ginger on gastric motility and symptoms of functional dyspepsia. „World Journal of Gastroenterology”. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3016669/. Opublikowano 7.01.2011. Dostęp 18.03.2022. [Źródło]

[7] Viljoen E., Visser J., Koen N., Musekiwa A. A systematic review and meta-analysis of the effect and safety of ginger in the treatment of pregnancy-associated nausea and vomiting. „Nutrition Journal”. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3995184/. Opublikowano 19.04.2014. Dostęp 18.03.2022. [Źródło]

[8] Kalra M., Khatak M., Khatak S. Cold and flu: Conventional VS Botanical & Nutritional therapy. International „Journal of Drug Development and Research”. https://www.ijddr.in/drug-development/cold-and-flu-conventional-vs-botanical--nutritional-therapy.php?aid=5561. Opublikowano 8.05.2015. Dostęp 18.03.2022. [Źródło]

Który produkt potrzebuję?