About the author
Sources
Źródła

[1] Lu, M., Dai, T., Murray, C.K., Wu, M.X. (2018). Bactericidal Property of Oregano Oil Against Multidrug-Resistant Clinical Isolates. „Frontiers in Microbiology”. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC6182053/. [Źródło]

[2] Rúa, J., Fernández-Álvarez, L., de Castro, C., del Valle P., de Arriaga, D., García-Armesto, M.R. (2011). Antibacterial Activity Against Foodborne Staphylococcus Aureus and Antioxidant Capacity of Various Pure Phenolic Compounds. „Foodborne Pathogens and Disease”. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21034269/. [Źródło]

[3] Veenstra, J.P., Johnson, J.J. (2019). Oregano (Origanum ulgare) Extract for Food Preservation and Improvement in Gastrointestinal Health. „International Journal of Nutrition”. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC6508890/. [Źródło]

[4] Han, F., Ma, G-Q., Yang, M., et al. (2017). Chemical Composition and Antioxidant Activities of Essential Oils From Different Parts of the Oregano. „Journal of Zhejiang University. Science. B”. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC5260481/. [Źródło]

Back

Jak oregano wpływa na ciało?

Oregano jest członkiem rodziny jasnotowatych i ważnym ziołem dla potraw z całego świata. Ale dzięki jego potencjalnemu wpływowi na zdrowie, oregano może być czymś o wiele więcej niż tylko pełnym smaku dodatkiem do twoich ulubionych przepisów. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się wszystkiego, co powinieneś wiedzieć o wpływie tego zioła na zdrowie.

Czym jest oregano?

Wielu z nas zna oregano jako proste, ale przyjemnie smakujące zioło, które można znaleźć na stojakach na przyprawy w kuchniach na całym świecie. Jednak oregano jest czymś o wiele więcej niż tylko popularnym dodatkiem do hiszpańskich, włoskich i francuskich dań. To zioło może mieć wpływ na różne potrzeby zdrowotne dzięki zawartym w nim przeciwutleniaczom, witaminom, minerałom oraz terpenom.

Jednak zanim zagłębimy się w potencjalne korzyści zdrowotne oregano, omówmy niektóre z cech tej rośliny, w tym jak wygląda, gdzie rośnie oraz jakie są jej różne odmiany.

Oregano (Origanum vulgare) to roślina wieloletnia z rodziny jasnotowatych, która rośnie dziko w sporej części półkuli północnej. Po przygotowaniu wygląda jak zielone płatki, a w naturze wytwarza intensywnie fioletowe kwiaty. Niektóre gatunki oregano są uprawiane jedynie po to, aby nadać ogrodom koloru.

Ta roślina ma bogatą historię w greckiej i rzymskiej kulturze, gdzie była kojarzona z radością i szczęściem. A kiedy przeczytasz o niektórych potencjalnych korzyściach, jakie przynosi dla zdrowia, możesz zacząć myśleć podobnie.

Skąd pochodzi oregano?

Wspomnieliśmy, że oregano rośnie dziko na półkuli północnej, ale nie zawsze tak było. Roślina ta pochodzi z regionu śródziemnomorskiego, gdzie odpowiadały jej duże ilości słońca oraz cieplejsze temperatury. Nie oznacza to, że oregano nie może dobrze sobie radzić w chłodniejszym klimacie, ale należy zbierać liście przed nadejściem zimy.

Oregano ma również inną nazwę – dziki majeranek, co może być czasem przyczyną zamieszania, albowiem majeranek to nazwa innego gatunku ziół. Majeranek jest o wiele słodszy od oregano i nie zawiera tej samej mieszanki terpenów. Więc choć obie rośliny mają związek z rodziną jasnotowatych, to tak naprawdę są dość różne. Kiedy kupujesz oregano w sklepie, szukaj jego formalnej nazwy (oregano) lub „lebiodka pospolita”.

Jakie są korzyści oregano?

Oregano zawdzięcza swój potencjalny wpływ na zdrowie szerokiej gamie witamin, minerałów oraz terpenów, które tworzą jej strukturę chemiczną. Poniżej przedstawiamy literaturę naukową, która wspiera twierdzenia o jego dalekosiężnym wpływie.

Działanie antybakteryjne

Projekt badawczy z 2018 r. sprawdzał bakteriobójcze właściwości oleju z oregano przeciw kilku infekcjom związanym z ranami[1]. Po trzech kolejnych dniach aplikacji, badacze zaobserwowali związek między olejem z oregano a zmniejszeniem się ilości bakterii.

Te dowody zdają się iść w parze z podobnymi badaniami opublikowanymi parę lat wcześniej w czasopiśmie „Foodborne Pathogens and Disease[2]”. Dwa z głównych składników oregano (karwakrol i tymol) wykazały aktywność przeciwdrobnoustrojową przeciw bakterii Staphylococcus aureus.

Działanie przeciwzapalne

Oregano zawiera złożoną mieszankę naturalnych związków chemicznych, które wchodzą w interakcje z różnymi funkcjami biologicznymi ludzkiego organizmu. W przeglądzie z 2019 r. nadmieniono, że te związki mogą zwalczać stan zapalny w przewodzie pokarmowym u myszy, dzięki wynikom kontrolowanych badań przy użyciu oleju z tymianku 0,2% i oleju z oregano 0,1%[3].

Działanie przeciwutleniające

Wspólne badania naukowców w Chinach miały na celu ustalenie przeciwutleniającego działania różnych olejków eterycznych zawartych w oregano[4]. Ich dowody wskazują na obiecujący związek pomiędzy przyjmowaniem oregano a redukcją wolnych rodników w organizmie. Naukowcy wskazali, że karwakrol i tymol wywierają największy wpływ.

Skutki uboczne oregano

Stosowanie oregano w celu wpłynięcia na zdrowie najczęściej następuje poprzez stosowanie doustne oraz aplikację miejscową. Co zachęcające, ta pierwsza metoda zdaje się nie mieć żadnych wyraźnych skutków ubocznych, albowiem najczęściej konsumujesz oregano wraz z innymi pokarmami, przez co dawki są niskie.

Jednak powinniśmy zauważyć, że badania nad profilem bezpieczeństwa oregano wciąż trwają, tak więc powinieneś być ostrożny i jeśli doświadczysz jakichkolwiek szkodliwych skutków ubocznych (ból żołądka, nudności, zmęczenie) to powinieneś natychmiast zaprzestać stosowanie.

Badania nad niską toksycznością oregano przy stosowaniu miejscowym również są w toku. Zaleca się aplikować najpierw nieduże ilości oleju esencjonalnego na niewrażliwe obszary skóry. O ile nie będzie żadnych szkodliwych reakcji, możesz zacząć stosować produkt zgodnie z zaleceniami.

Podsumowanie

Zdaje się, że oregano ma dalekosiężny wpływ na zdrowie i jest czymś więcej niż zwykłą przyprawą. Od jego możliwego wpływu na aktywność bakterii po złożoną mieszankę roślinnych substancji chemicznych w nim zawartych, w tej wieloletniej roślinie drzemie o wiele więcej, niż wydaje się na pierwszy rzut oka.

Kluczowym dla oregano, jak i dla każdej innej pożytecznej rośliny lub pokarmu, jest rozsądne podejście. Nie musisz się martwić o przyprawianie każdego dania, ale jeśli jest kilka, które skorzystałyby z przyjemnego, wytrawnego smaku tego zioła, to będzie on mile widzianym dodatkiem.

Nie ma wątpliwości, że obfitość witaminy K oraz innych kluczowych minerałów i terpenów zawartych w oregano może pomóc ci osiągnąć zbalansowane oraz satysfakcjonujące życie. A jeśli nie jesteś fanem jego smaku, to dobre wieści są takie, że znajdziesz główne substancje chemiczne z oregano w popularnych suplementach, takich jak nasza własna formuła CBD Immune Booster.

Aby doświadczyć szerokiego wpływu naturalnych substancji, odwiedź sklep Cibdol i poznaj kompletną ofertę naszych wysokiej jakości suplementów. A aby dowiedzieć się więcej o olejkach eterycznych lub roślinnych substancjach chemicznych, odwiedź naszą obszerną Encyklopedię CBD.

Źródła

[1] Lu, M., Dai, T., Murray, C.K., Wu, M.X. (2018). Bactericidal Property of Oregano Oil Against Multidrug-Resistant Clinical Isolates. „Frontiers in Microbiology”. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC6182053/. [Źródło]

[2] Rúa, J., Fernández-Álvarez, L., de Castro, C., del Valle P., de Arriaga, D., García-Armesto, M.R. (2011). Antibacterial Activity Against Foodborne Staphylococcus Aureus and Antioxidant Capacity of Various Pure Phenolic Compounds. „Foodborne Pathogens and Disease”. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21034269/. [Źródło]

[3] Veenstra, J.P., Johnson, J.J. (2019). Oregano (Origanum ulgare) Extract for Food Preservation and Improvement in Gastrointestinal Health. „International Journal of Nutrition”. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC6508890/. [Źródło]

[4] Han, F., Ma, G-Q., Yang, M., et al. (2017). Chemical Composition and Antioxidant Activities of Essential Oils From Different Parts of the Oregano. „Journal of Zhejiang University. Science. B”. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC5260481/. [Źródło]

Author
Luke Sholl

Title/author.

Luke Sholl
Luke ma ponad 10 lat doświadczenia w pisaniu o CBD i kannabinoidach. To uznany dziennikarz i główny autor w firmie Cibdol oraz w innych publikacjach. Luke prezentuje informacje, które są oparte na faktach oraz dowodach, a jego fascynacja CBD obejmuje też sprawność fizyczną, odżywianie oraz zapobieganie chorobom.
Luke Sholl

Title/author.

Luke Sholl
Luke ma ponad 10 lat doświadczenia w pisaniu o CBD i kannabinoidach. To uznany dziennikarz i główny autor w firmie Cibdol oraz w innych publikacjach. Luke prezentuje informacje, które są oparte na faktach oraz dowodach, a jego fascynacja CBD obejmuje też sprawność fizyczną, odżywianie oraz zapobieganie chorobom.
Źródła

[1] Lu, M., Dai, T., Murray, C.K., Wu, M.X. (2018). Bactericidal Property of Oregano Oil Against Multidrug-Resistant Clinical Isolates. „Frontiers in Microbiology”. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC6182053/. [Źródło]

[2] Rúa, J., Fernández-Álvarez, L., de Castro, C., del Valle P., de Arriaga, D., García-Armesto, M.R. (2011). Antibacterial Activity Against Foodborne Staphylococcus Aureus and Antioxidant Capacity of Various Pure Phenolic Compounds. „Foodborne Pathogens and Disease”. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21034269/. [Źródło]

[3] Veenstra, J.P., Johnson, J.J. (2019). Oregano (Origanum ulgare) Extract for Food Preservation and Improvement in Gastrointestinal Health. „International Journal of Nutrition”. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC6508890/. [Źródło]

[4] Han, F., Ma, G-Q., Yang, M., et al. (2017). Chemical Composition and Antioxidant Activities of Essential Oils From Different Parts of the Oregano. „Journal of Zhejiang University. Science. B”. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC5260481/. [Źródło]

Który produkt potrzebuję?