Jak stosować olej CBD i olej z nasion konopi włóknistych w gotowaniu

CBD to niesłychanie wszechstronny kannabinoid, który może być stosowany na wiele sposobów. Pomimo tego, wielu użytkowników wciąż ma kłopoty ze znalezieniem metody aplikacji, która odpowiadałaby ich stylowi życia i preferencjom. Może nie lubią smaku oleju CBD albo wolą mieć już coś w żołądku, kiedy go przyjmują. Inni mają problemy z pamiętaniem o przyjmowaniu oleju w ciągu dnia.

W każdym przypadku, włączenie CBD do codziennego trybu życia może być proste, wygodne i naturalne — poprzez dodawanie go do jedzenia. Olej CBD i olej z nasion konopi włóknistych mogą być dodawane do bardzo wielu potraw, z pysznym i efektywnym skutkiem.

Różnica pomiędzy olejem CBD i olejem z nasion konopi włóknistych

Zanim zagłębimy się w temat gotowania z olejem CBD i olejem z nasion konopi włóknistych powinnyśmy najpierw przyjrzeć im się bliżej — czym są i czym się różnią?

Termin „olej z nasion konopi włóknistych” odnosi się do oleju uzyskiwanego z nasion konopi włóknistych. Ponieważ nasiona konopi włóknistych nie zawierają kannabinoidów, to w oleju z nasion konopi włóknistych nie ma CBD, ale jest on bogaty w ważne substancje odżywcze, takie jak kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-3, białko oraz witaminę E. Ma ostry, orzechowy smak.

Za to olej CBD to olej pozyskiwany z kwiatów konopi włóknistych. Jest bogaty w kannabinoidy, w tym we wszechstronne CBD, stąd jego nazwa. Konkretny profil kannabinoidowy oleju CBD będzie zależał od rodzaju rośliny konopi, z jakiej pochodzi, metody produkcji i ekstrakcji i innych czynników.

Olej CBD jest najczęściej droższy, ponieważ wymaga większego nakładu pracy przy produkcji. Najczęściej wymagany jest od niego wyższy standard produkcji, niż od oleju z nasion konopi włóknistych. Olej z nasion konopi włóknistych jest najczęściej tańszy i choć jest bardzo odżywczy, to nie uważa się go za potencjalnie leczniczy. Osoby chcące stosować olej z nasion konopi oraz olej CBD w kuchni powinny zakupić obydwa oleje lub olej z nasion konopi włóknistych z CBD, który wykorzystuje ekstrakt CBD w oleju nośnym z nasion konopi włóknistych.

Różne sposoby na dodanie oleju CBD i oleju z nasion konopi włóknistych do przepisów

Olej CBD i olej z nasion konopi włóknistych mogą być dodawane do przepisów kucharskich na kilka sposobów. Oto kilka z nich:

1. Smoothie

Dodawanie CBD do smoothie to świetny sposób na włączenie tego kannabinoidu do codziennej, zdrowej diety. Smoothie mają najczęściej silny smak i teksturę, co zamaskuje CBD. Kolejną zaletą tego podejścia jest to, że nie stracisz ani trochę CBD — kiedy jest już w blenderze to nie ma gdzie uciec. To ekonomiczne i pomocne dla osób, które muszą precyzyjnie odmierzyć dawkę CBD.

2. Jako olej do smażenia

Nie radzimy smażyć z olejem CBD. Nie tylko stracisz wiele swojego oleju na dnie patelni, ale zmarnujesz również wiele CBD w oleju: wiele z Twoich cennych kannabinoidów zostanie utraconych pod wpływem ciepła i parowania. Tą metodę powinieneś stosować jedynie z olejem z nasion konopi włóknistych. Jeśli chciałbyś dodać CBD do smażonego dania, po prostu poczekaj, aż będzie gotowe i skropl je olejem CBD.

Gotując z jakimkolwiek olejem trzeba pamiętać o punkcie dymienia. Punkt dymienia oleju to moment, w którym zdrowe tłuszcze w oleju zaczynają się rozbijać i powstają szkodliwe wolne rodniki. Podgrzewanie oleju poza punkt dymienia to pewny sposób na pozbawienie go wszelkich właściwości zdrowotnych, więc lepiej uważaj. Punkt dymienia oleju z nasion konopi włóknistych to 165°C.

3. W sałatkach

Jeśli przygotowujesz sałatkę, to czemu by nie dodać CBD? Dodawanie CBD do sałatek to świetny sposób na ominięcie problematycznego wystawienia na działanie ciepła. Upewnij się tylko, żeby zachować kawałek chleba albo suchy liść sałaty, żeby zebrać CBD pozostałe na talerzu.

4. Przy pieczeniu

Jeśli chodzi o CBD, to pieczenie ma swoje zalety i wady. Jedną zaletą jest fakt, że nie utracisz nic z produktu — całe Twoje CBD dostanie się do jedzenia. Kolejnym plusem jest możliwość precyzyjnego odmierzenia dawki: jeśli masz szesnaście kawałków brownie o równej wielkości i dokładnie wiesz, ile CBD zostało użyte do pieczenia, możesz obliczyć dokładnie, ile CBD jest w każdej porcji.

Główną wadą pieczenia jest ciepło. Wystawiając CBD na działanie ciepła ryzykujesz utracenie części Twojego produktu, zwłaszcza, jeśli temperatura przekracza 170°C.

Pięć złotych zasada gotowania z olejem CBD

Jak wspomnieliśmy, w gotowaniu z olejem CBD należy wziąć pod uwagę kilka kluczowych kwestii. Oto kilka złotych zasad gotowania z olejem CBD i olejem z nasion konopi włóknistych:

1. Używaj czystych olejów CBD ze źródeł o wysokiej jakości.
2. Przy smażeniu na palniku trzymaj się oleju z nasion konopi włóknistych i dodawaj CBD po wyłożeniu dania na talerz.
3. CBD świetnie nadaje się do sałatek, smoothie oraz innych przekąsek na zimno.
4. Nie bój się piec z CBD, ale postaraj się nie przekraczać 170°C albo Twoje CBD zacznie się rozkładać.
5. Zacznij od niższych dawek, ponieważ dokładne obliczenie, ile CBD jest w potrawie może być problematyczne.

Ale najważniejszą zasadą gotowania z olejem CBD jest eksperymentowanie i odkrycie, co Tobie najbardziej odpowiada. Jeśli nie wiesz, od czego zacząć, możesz sprawdzić kilka przepisów, które oferujemy tu w Cibdol. Jakąkolwiek kulinarną ścieżką podążysz, życzymy Ci szczęścia!

Który produkt potrzebuję?