About the author
Sources
Źródła

[1] Bolton, J.l., Dunlap, T.L., Hajirahymkhan, A., et al. (2019). The Multiple Biological Targets of Hops and Bioactive Compounds. „Chemical Research in Toxicology”. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/pmc6643004/. Pobrano 21.02.2022. [Źródło]

[2] Franco, L., Sánchez, C., Bravo, R., et al. (2012). The Sedative Effect of Non-Alcoholic Beer in Healthy Female Nurses. PloS one https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/pmc3399866/. Pobrano 21.02.2022. [Źródło]

[3] Franco, L., Sánchez, C., Bravo, R., Rodriguez, A., Barriga, C., Juánez, J.C. (2012). The Sedative Efects of Hops (Humulus Lupulus), a Component of Beer, on the Activity/Rest Rhythm. „Acta Physiologica Hungarica”. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22849837/. Pobrano 21.02.2022. [Źródło]

[4] Salter, S., Brownie, S. (2010). Treating Primary Insomnia – The Efficacy of Valerian and Hops. „Australian Family Physician”. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20628685/. Pobrano 21.02.2022. [Źródło]

[5] Kyrou, I., Christou, A., Panagiotakos, D., Stefanaki, C., Skenderi, K., Katsana, K., Tsigos, C. (2017). Effects of a Hops (Humulus Lupulus L.) Dry Extract Supplement on Self-Reported Depression, Anxiety and Stress Levels in Apparently Healthy Young Adults: A Randomised, Placebo-Controlled, Double-Blind, Crossover Pilot Study. „Hormones (Athens, Greece)”. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28742505/. Pobrano 21.02.2022. [Źródło]

[6] Lee, Y.M., Hsieh, K.H., Lu, W.J., Chou, H.C., Chou, D.S., Lien, L.M., Sheu, J.R., Lin, K.H. (2012). Xanthohumol, a Prenylated Flavonoid From Hops (Humulus Lupulus), Prevents Platelet Activation in Human Platelets. „Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine”. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22611436/. Pobrano 21.02.2022. [Źródło]

[7] Erkkola, R., Vervarcke, S., Vansteelandt, S., Rompotti, P., Keukeleire, D.D., Heyerick, A. (18.02.2010). A Randomised, Double-Blind, Placebo-Controlled, Crossover Pilot Study on the Use of a Standardised Hop Extract to Alleviate Menopausal Discomforts. „Phytomedicine”. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0944711310000231?via%3Dihub. Pobrano 21.02.2022. [Źródło]

Back

Wszystko, co musisz wiedzieć o chmielu

Wszystko, co musisz wiedzieć o chmielu

Chmiel jest znany jako kluczowy składnik piwa, ale ta roślina ma do zaoferowania znacznie więcej. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się o wielu dekadach holistycznego stosowania chmielu oraz o ostatnich badaniach naukowych, które odkryły kilka kolejnych potencjalnych korzyści związanych ze spożywaniem chmielu.

Czym jest chmiel?

Stosowane do warzenia piwa, szyszki chmielu są lubiane ze względu na ich gorzki smak. Jednak oferują one o wiele więcej niż może się wydawać na pierwszy rzut oka. Początkowe zainteresowanie holistycznymi właściwościami chmielu zawdzięczamy pokoleniom sennych parobków, a nie, jak by się mogło wydawać, nauce.

Anegdotyczne dowody sugerują, że po raz pierwszy zwrócono uwagę na efekty chmielu, gdy zauważono, że pracownicy rolni zbierający chmiel zasypiali z wyjątkową łatwością, mimo że ich praca nie była wcale trudniejsza niż zbieranie innych upraw. Oczywiście bez dostępu do wyrafinowanego sprzętu laboratoryjnego nie można było potwierdzić żadnych podejrzeń, ale wszystko wskazywało na żywicę chmielu.

Jak się okazuje, pracownicy rolni byli dość blisko prawdy. Obecnie wiemy, że właściwości wspierające sen, których byli świadkami, wywoływane są przez kilka ważnych flawonoidów i terpenów, w tym ksanthumol, humulen i lupulina[1]. Wyjaśnimy więcej o tych istotnych związkach wkrótce, ale najpierw skupmy się na ważnych informacjach na temat chmielu.

Skąd pochodzi chmiel?

Roślina chmielu (Humulus lupulus) jest pnącą byliną pochodzącą z półkuli północnej, a do warzenia piwa wykorzystuje się kwiaty pochodzące z roślin żeńskich.

Mimo pewnych kontrowersji (kiedyś roślina nazywana była „złym i zgubnym chwastem”), chmiel stał się ważną uprawą komercyjną na całym świecie, zwłaszcza w Niemczech, Wielkiej Brytanii, Polsce, USA i Azji. Browary używają nawet kilku odmian chmielu, aby zmienić gorycz i aromat różnych rodzajów piw.

Wpływ chmielu na zdrowie

Mimo że chmiel jest znany od bardzo dawna, badania nad jego możliwymi właściwościami terapeutycznymi są mniej rozległe niż mogłoby się wydawać. Poniżej znajdziesz podsumowanie kilku najważniejszych badań.

Zaburzenia snu

Zainteresowanie wpływem chmielu na sen rozpoczęło się od anegdotycznych raportów, ale w jaki sposób przedstawiają się te dowody teraz, gdy naukowcy mieli okazję zbadać kwiaty chmielu pod mikroskopem?

Badanie z 2012 r. z udziałem 17 pielęgniarek wykazało, że spożywanie piwa bezalkoholowego miało wpływ na czas potrzebny do zaśnięcia oraz ogólny czas trwania snu[2]. Naukowcy przypuszczają, że kluczowe komponenty chmielu działały za pośrednictwem systemu GABA, sieci receptorów i neurochemikaliów związanych z ośrodkowym systemem nerwowym.

Podobne wyniki zaobserwowano również u studentów, gdy badacze porównali działanie kapsułek z 1, 2 i 11 mg ekstraktu chmielu do placebo[3]. Grupa, która zażywała 2 mg ekstraktu odnotowała najkorzystniejsze wyniki, co pokazuje związek chmielu ze zrównoważonym rytmem okołodobowym. Jest to klucz do dobrego samopoczucia, ponieważ zdrowy rytm okołodobowy pomaga organizmowi walczyć ze skutkami różnych zaburzeń snu.

Niektóre badania sugerują również, że zdolność chmielu do wspierania snu jest dodatkowo wzmocniona, gdy jest on przyjmowany wraz z kozłkiem lekarskim[4]. Dowody te są jedynie anegdotyczne, potrzebujemy dalszych, „randomizowanych, podwójnie ślepych, kontrolowanych prób placebo” do uzyskania ostatecznych rezultatów.

Lęk i depresja

Badanie z 2017 r. przeanalizowało wpływ suplementów chmielu na zdrowych dorosłych w ramach pilotażowego, randomizowanego, kontrolowanego placebo badania z podwójnie ślepą próbą krzyżową[5]. Celem było zrozumienie tego, czy chmiel może wpływać na „depresję, lęk i poziom stresu u młodych dorosłych ludzi”. Po dziesięciu tygodniach obserwacji naukowcy odnotowali subiektywny spadek natężenia objawów dla wszystkich trzech zaburzeń nastroju, podczas gdy grupa placebo zgłosiła zauważalny wzrost.

Zdrowie serca

Jeden ze wspomnianych wcześniej flawonoidów, ksantohumol, był przedmiotem badania dotyczącego zdrowia serca[6] w 2012 r. W badaniu zauważono, że związek może wykazywać „aktywność przeciwpłytkową”, co może pomóc przy gromadzeniu się szkodliwych pierwiastków w tętnicach. Zablokowane tętnice są jedną z głównych przyczyn wielu chorób układu krążenia.

Menopauza

Kilka wiodących uniwersytetów współpracowało w celu zbadania wpływu 8-prenylonaringeniny (flawonoidu znajdującego się w chmielu) na menopauzę[7] i odkryło kilka interesujących wyników. Okazuje się, że związek ten jest fitoestrogenem, czyli związkiem pochodzenia roślinnego o podobnej budowie chemicznej do estrogenu.

Wśród 36 kobiet z menopauzą, grupa kontrolna oraz zażywająca placebo zgłaszały podobne wyniki po ośmiu tygodniach badania. Jednak co ciekawe, w szesnastym tygodniu grupa przyjmująca 8-prenylonaringeninę zgłosiła obniżenie natężenia symptomów menopauzy. Wynik jest obiecujący, ale wskazuje na potrzebę dalszych badań wyjaśniających zakres zdolności 8-prenylarkingeniny do naśladowania estrogenu i długotrwałego wpływu ekstraktów chmielu.

Skutki uboczne chmielu

Po pierwsze, chmiel wydaje się być dobrze tolerowany i nie zaobserwowano wielu skutków ubocznych. Jednak, tak jak w przypadku każdego suplementu diety, ważne jest, aby najpierw omówić konsekwencje przyjmowania go z lekarzem. Lekarz będzie w stanie udzielić porad dotyczących konkretnego przypadku i pomóc w ustaleniu, czy zażywanie chmielu może wspierać twoje cele zdrowotne.

Po drugie, najbardziej udokumentowanym wpływem chmielu jest jego działanie wspierające sen, więc musisz zastanowić się, kiedy i gdzie zażywasz suplementy chmielu. Na przykład nie powinieneś ich spożywać, jeśli planujesz prowadzić samochód lub obsługiwać ciężkie maszyny. Podobna ostrożność dotyczy osób oczekujących na operację. Chmiel może powodować senność, wpływać na znieczulenie i inne leki, dlatego najlepiej zaprzestać stosowania go co najmniej dwa tygodnie przed planowanymi operacjami.

Holistyczne właściwości chmielu – podsumowanie

Chmiel kojarzy nam się z procesem warzenia piwa, ale jak widać z wstępnych badań, może mieć do zaoferowania znacznie więcej niż tylko przyjemnie gorzki smak. Nawet biorąc pod uwagę potencjalne korzyści chmielu, ważne jest, aby rozważyć jego wpływ na indywidualne potrzeby zdrowotne. Pamiętaj tylko, że jeśli chcesz skorzystać z holistycznych właściwości tej rośliny, należy skupić się na suplementach zawierających chmiel, a nie wypijać kilka piw przed snem.

Jesteś gotowy do zbadania kojącego wpływu ekstraktu z chmielu? Wypróbuj kapsułki Stay Asleep, aby zapewnić sobie całkowicie naturalny sen. Lub, aby dowiedzieć się więcej o znaczeniu snu i o tym, jak związki roślinne mogą wspomóc zdrowy sen, odwiedź naszą Encyklopedię CBD.

Źródła

[1] Bolton, J.l., Dunlap, T.L., Hajirahymkhan, A., et al. (2019). The Multiple Biological Targets of Hops and Bioactive Compounds. „Chemical Research in Toxicology”. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/pmc6643004/. Pobrano 21.02.2022. [Źródło]

[2] Franco, L., Sánchez, C., Bravo, R., et al. (2012). The Sedative Effect of Non-Alcoholic Beer in Healthy Female Nurses. PloS one https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/pmc3399866/. Pobrano 21.02.2022. [Źródło]

[3] Franco, L., Sánchez, C., Bravo, R., Rodriguez, A., Barriga, C., Juánez, J.C. (2012). The Sedative Efects of Hops (Humulus Lupulus), a Component of Beer, on the Activity/Rest Rhythm. „Acta Physiologica Hungarica”. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22849837/. Pobrano 21.02.2022. [Źródło]

[4] Salter, S., Brownie, S. (2010). Treating Primary Insomnia – The Efficacy of Valerian and Hops. „Australian Family Physician”. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20628685/. Pobrano 21.02.2022. [Źródło]

[5] Kyrou, I., Christou, A., Panagiotakos, D., Stefanaki, C., Skenderi, K., Katsana, K., Tsigos, C. (2017). Effects of a Hops (Humulus Lupulus L.) Dry Extract Supplement on Self-Reported Depression, Anxiety and Stress Levels in Apparently Healthy Young Adults: A Randomised, Placebo-Controlled, Double-Blind, Crossover Pilot Study. „Hormones (Athens, Greece)”. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28742505/. Pobrano 21.02.2022. [Źródło]

[6] Lee, Y.M., Hsieh, K.H., Lu, W.J., Chou, H.C., Chou, D.S., Lien, L.M., Sheu, J.R., Lin, K.H. (2012). Xanthohumol, a Prenylated Flavonoid From Hops (Humulus Lupulus), Prevents Platelet Activation in Human Platelets. „Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine”. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22611436/. Pobrano 21.02.2022. [Źródło]

[7] Erkkola, R., Vervarcke, S., Vansteelandt, S., Rompotti, P., Keukeleire, D.D., Heyerick, A. (18.02.2010). A Randomised, Double-Blind, Placebo-Controlled, Crossover Pilot Study on the Use of a Standardised Hop Extract to Alleviate Menopausal Discomforts. „Phytomedicine”. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0944711310000231?via%3Dihub. Pobrano 21.02.2022. [Źródło]

Author
Luke Sholl

Title/author.

Luke Sholl
Luke ma ponad 10 lat doświadczenia w pisaniu o CBD i kannabinoidach. To uznany dziennikarz i główny autor w firmie Cibdol oraz w innych publikacjach. Luke prezentuje informacje, które są oparte na faktach oraz dowodach, a jego fascynacja CBD obejmuje też sprawność fizyczną, odżywianie oraz zapobieganie chorobom.
Luke Sholl

Title/author.

Luke Sholl
Luke ma ponad 10 lat doświadczenia w pisaniu o CBD i kannabinoidach. To uznany dziennikarz i główny autor w firmie Cibdol oraz w innych publikacjach. Luke prezentuje informacje, które są oparte na faktach oraz dowodach, a jego fascynacja CBD obejmuje też sprawność fizyczną, odżywianie oraz zapobieganie chorobom.
Źródła

[1] Bolton, J.l., Dunlap, T.L., Hajirahymkhan, A., et al. (2019). The Multiple Biological Targets of Hops and Bioactive Compounds. „Chemical Research in Toxicology”. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/pmc6643004/. Pobrano 21.02.2022. [Źródło]

[2] Franco, L., Sánchez, C., Bravo, R., et al. (2012). The Sedative Effect of Non-Alcoholic Beer in Healthy Female Nurses. PloS one https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/pmc3399866/. Pobrano 21.02.2022. [Źródło]

[3] Franco, L., Sánchez, C., Bravo, R., Rodriguez, A., Barriga, C., Juánez, J.C. (2012). The Sedative Efects of Hops (Humulus Lupulus), a Component of Beer, on the Activity/Rest Rhythm. „Acta Physiologica Hungarica”. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22849837/. Pobrano 21.02.2022. [Źródło]

[4] Salter, S., Brownie, S. (2010). Treating Primary Insomnia – The Efficacy of Valerian and Hops. „Australian Family Physician”. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20628685/. Pobrano 21.02.2022. [Źródło]

[5] Kyrou, I., Christou, A., Panagiotakos, D., Stefanaki, C., Skenderi, K., Katsana, K., Tsigos, C. (2017). Effects of a Hops (Humulus Lupulus L.) Dry Extract Supplement on Self-Reported Depression, Anxiety and Stress Levels in Apparently Healthy Young Adults: A Randomised, Placebo-Controlled, Double-Blind, Crossover Pilot Study. „Hormones (Athens, Greece)”. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28742505/. Pobrano 21.02.2022. [Źródło]

[6] Lee, Y.M., Hsieh, K.H., Lu, W.J., Chou, H.C., Chou, D.S., Lien, L.M., Sheu, J.R., Lin, K.H. (2012). Xanthohumol, a Prenylated Flavonoid From Hops (Humulus Lupulus), Prevents Platelet Activation in Human Platelets. „Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine”. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22611436/. Pobrano 21.02.2022. [Źródło]

[7] Erkkola, R., Vervarcke, S., Vansteelandt, S., Rompotti, P., Keukeleire, D.D., Heyerick, A. (18.02.2010). A Randomised, Double-Blind, Placebo-Controlled, Crossover Pilot Study on the Use of a Standardised Hop Extract to Alleviate Menopausal Discomforts. „Phytomedicine”. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0944711310000231?via%3Dihub. Pobrano 21.02.2022. [Źródło]

Który produkt potrzebuję?