Author: Luke Sholl
About the author

Wszystko, co powinieneś wiedzieć o kolagenie

Kolagen to podstawowy budulec występujący w skórze, ścięgnach, kościach oraz chrząstkach, ale wiele osób nie wie, co on tak naprawdę robi oraz jak suplementy kolagenu mogą wspierać zdrowie fizyczne. Aby dowiedzieć się wszystkiego, co należy wiedzieć na temat tego najobficiej występującego białka w organizmie, czytaj dalej.

Czym jest kolagen?

Kolagen to białko, które stanowi około 75% skóry i występuje w tkankach łącznych, ścięgnach, kościach oraz chrząstkach. Jego główna rola to zapewnianie strukturalnej integralności, ale uczestniczy on również w naprawie tkanek, reakcji odpornościowej oraz komunikacji komórkowej.

Dobre wieści są takie, że organizm naturalnie wytwarza kolagen, o ile dostarczasz mu wystarczająco dużo białka poprzez dietę. Złe wieści są takie, że szybkość oraz wydajność tego procesu spada z wiekiem i, niestety, bez kolagenu nasza skóra traci wsparcie oraz elastyczność, których potrzebuje, by zachować siłę i jędrność, a kości i ścięgna stają się coraz słabsze.

Co robi kolagen?

Biorąc pod uwagę to, jak ważny jest kolagen dla zdrowia fizycznego, to warto przyjrzeć się temu, jak powstaje. W obszarach ciała, gdzie integralność strukturalna jest kluczowa (pomyśl o skórze, ścięgnach i kościach), fibroblasty wydzielają kolagen, który działając wraz z elastyną i innymi cząsteczkami tworzy sieć włókien.

Te włókna są jak sprężyny w materacu. Podczas gdy zapewniają integralność strukturalną, mają również pewną niedużą elastyczność, dostosowując się do różnych kształtów oraz nacisków.

Do innych korzyści kolagenu należą:

• zwiększona gęstość kości,
• zdrowsze paznokcie,
• gęstsze włosy,
• bardziej nawilżona i elastyczna skóra.

Jednak problem polega na tym, że tak jak trzeba wymienić materac po kilku latach, to jakość oraz ilość kolagenu w ciele również spada z wiekiem. Na szczęście możesz uzupełnić zapasy kolagenu, np. poprzez dietę bogatą w białko oraz suplementy (o nich opowiemy za chwilę).

Typy kolagenu

Choć kolagen jest głównie zbudowany z trzech aminokwasów (glicyny, proliny i hydroksyproliny), to skład tych elementów różni się w zależności od tego, gdzie w ciele kolagen został wytworzony.

Jest w sumie 28 typów kolagenu[1], ale do najbardziej godnych uwagi należą:

• kolagen I: wytwarzany w skórze,
• kolagen II: wytwarzany w chrząstkach,
• kolagen III: wytwarzany w szpiku kostnym,
• kolagen IV: wytwarzany w tkance łącznej (błonie podstawnej),
• kolagen V: wytwarzany we włosach.

Niemalże cały kolagen w Twoim ciele jest typu I (około 80–90%), albowiem to ten typ wspiera strukturę oraz elastyczność skóry. Inne typy również są ważne, ale nie są wytwarzane w takim samym stężeniu.

Co negatywnie wpływa na kolagen?

Poza naturalnym spadkiem ilości kolagenu spowodowanego wiekiem jest również kilka czynników ryzyka, które mogą wpłynąć na jego produkcję oraz integralność. Należą do nich:

• Palenie: palenie papierosów negatywnie wpływa na elastyczność oraz integralność skóry zmniejszając gęstość naskórka (warstwy zewnętrznej).[2]
• Nadużywanie alkoholu: nadmierne picie (stałe przyjmowanie ponad 14 jednostek alkoholu tygodniowo) przyczynia się do zmarszczek, opuchniętych oczu oraz spadku integralności naczyń krwionośnych.[3]
• Żywność przetwarzana: przetwarzana oraz bogata w cukier żywność może przyczynić się do glikacji białek i ograniczenia produkcji oraz działania kolagenu.[4]
• Działanie promieni UV: nadmierne wystawienie na działanie światła słonecznego degraduje kolagen oraz przyczynia się do występowania nowotworów pierwotnych.[5]

Żywność bogata w kolagen

Organizm wytwarza kolagen głównie poprzez rozbijanie białek z pokarmów, jakie przyjmujemy, zmieniając je w aminokwasy. Ważne jest jednak zrównoważenie przyjmowania białek z określonymi witaminami oraz minerałami, aby stworzyć zbalansowany ekosystem.

Na przykład witamina C również jest kluczowa w syntezie kolagenu, podczas gdy antocyjany z owoców mogą pomóc w ochronie skóry przeciw promieniom UV.[6] Poniżej są przykłady produktów żywnościowych, na jakich należy się skupić:

• Bogate w kolagen: skóra z kurczaka, golonka wieprzowa, białka z jajek, bulion gotowany na kościach.
• Bogate w białko: kurczak, ryby (także skorupiaki), twaróg, wołowina.
• Witamina C: pomarańcze, papryka, brokuł, czarna porzeczka.
• Antocyjany: jagody, wiśnie, maliny, bakłażany.
• Miedź: wątróbka, gorzka czekolada, grzyby shiitake, migdały, orzechy nerkowca.

Jak widzisz z powyższych przykładów, wiele produktów żywnościowych wspiera produkcję kolagenu. Najlepszym podejściem zawsze będzie zbalansowana dieta oraz ograniczenie czynników, które wyrządzają szkody.

Suplementy kolagenu

Kolejnym świetnym sposobem na utrzymywanie wysokiego poziomu kolagenu są suplementy. Nie tylko pomogą uzupełnić niedobory w diecie, ale również zapewnią wsparcie w naturalnym wytwarzaniu kolagenu.

Te suplementy są dostępne nie tylko w postaci tabletek, ale również jako proszek kolagenowy, kapsułki, kremy oraz płyny i mają pomóc zwiększyć poziom kolagenu. To, jaki suplement jest odpowiedni dla Ciebie, będzie zależało od Twojej obecnej diety oraz stylu życia.

• Jeśli masz problemy z utrzymaniem zbalansowanej diety opartej na produktach wymienionych powyżej, to najlepszym wyborem będą proszki lub kapsułki z kolagenem.
• Jeśli chcesz wesprzeć skórę w konkretnym miejscu, lepiej skupić się na kremach oraz kosmetykach z kolagenem.

Przy produktach z kolagenem należy przede wszystkim zwracać uwagę na kontrolę jakości. Choć sam w sobie kolagen jest dobrze tolerowany i ma niewiele potencjalnych skutków ubocznych, niektóre produkty mogą zawierać dodatkowe składniki, które mogą wywołać problemy. Aby uniknąć tych kłopotów, zaopatruj się w proszki, kapsułki i kremy z kolagenem od uznanych producentów, którzy testują i potwierdzają swoje formuły.

Dlaczego kolagen jest ważny

Kolagen jest podstawowym budulcem w ludzkim ciele, tworząc integralną część zdrowej skóry, stawów, mięśni oraz kości. Bez niego nasz organizm nawet w połowie tak dobrze nie radziłby sobie z aktywnym stylem życia. Niestety, zdolność ciała do wytwarzania kolagenu spada z wiekiem, ale wciąż możemy podjąć kilka kroków, aby jego poziom był wyższy.

Nie ma wątpliwości, że kolagen przyjmowany z kilku źródeł zewnętrznych, czy to w zrównoważonej diecie, czy w suplementach kolagenu, może zdziałać cuda dla kondycji fizycznej. Jak zwykle kluczowe jest trzymanie się suplementów oraz produktów żywnościowych wysokiej jakości.

Jesteś gotów poznać kompletny wybór wysokiej jakości produktów zdrowotnych? Sprawdź ofertę sklepu Cibdol. A jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat delikatnego ekosystemu skóry, odwiedź naszą Encyklopedię Cibdol.

Źródła

[1] Ricard-Blum S. The collagen family. „Cold Spring Harbor Perspectives in Biology”. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3003457/. Opublikowano 1.01.2011. Dostęp 21.03.2022. [Źródło]

[2] Yazdanparast T., Hassanzadeh H., Nasrollahi S.A., et al. Cigarettes smoking and skin: A comparison study of the biophysical properties of skin in smokers and Non-Smokers. „Tanaffos”. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7230126/. Opublikowano w 2019 r. Dostęp 23.03.2022. [Źródło]

[3] Goodman G.D., Kaufman J., Day D., et al. Impact of smoking and alcohol use on facial aging in women: Results of a large multinational, Multiracial, cross-sectional survey. „The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology”. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6715121/. Opublikowano w 2019 r. Dostęp 23.03.2022. [Źródło]

[4] Nguyen H.P., Katta R. Sugar sag: Glycation and the role of Diet in aging skin. „Skin Therapy Letter”. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27224842/. Opublikowano w 2015 r. Dostęp 23.03.2022. [Źródło]

[5] Budden T., Gaudy-Marqueste C., Porter A., et al. Ultraviolet light-induced collagen degradation inhibits melanoma invasion. „Nature Communications”. https://www.nature.com/articles/s41467-021-22953-z. Opublikowano w 2021 r. Dostęp 23.03. 2022. [Źródło]

[6] Diaconeasa Z., Știrbu I., Xiao J., et al. Anthocyanins, Vibrant Color Pigments, and Their Role in Skin Cancer Prevention. „Biomedicines”. 2020;8(9):336. doi:10.3390/biomedicines8090336 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7555344/ [Źródło]

Źródła

[1] Ricard-Blum S. The collagen family. „Cold Spring Harbor Perspectives in Biology”. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3003457/. Opublikowano 1.01.2011. Dostęp 21.03.2022. [Źródło]

[2] Yazdanparast T., Hassanzadeh H., Nasrollahi S.A., et al. Cigarettes smoking and skin: A comparison study of the biophysical properties of skin in smokers and Non-Smokers. „Tanaffos”. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7230126/. Opublikowano w 2019 r. Dostęp 23.03.2022. [Źródło]

[3] Goodman G.D., Kaufman J., Day D., et al. Impact of smoking and alcohol use on facial aging in women: Results of a large multinational, Multiracial, cross-sectional survey. „The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology”. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6715121/. Opublikowano w 2019 r. Dostęp 23.03.2022. [Źródło]

[4] Nguyen H.P., Katta R. Sugar sag: Glycation and the role of Diet in aging skin. „Skin Therapy Letter”. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27224842/. Opublikowano w 2015 r. Dostęp 23.03.2022. [Źródło]

[5] Budden T., Gaudy-Marqueste C., Porter A., et al. Ultraviolet light-induced collagen degradation inhibits melanoma invasion. „Nature Communications”. https://www.nature.com/articles/s41467-021-22953-z. Opublikowano w 2021 r. Dostęp 23.03. 2022. [Źródło]

[6] Diaconeasa Z., Știrbu I., Xiao J., et al. Anthocyanins, Vibrant Color Pigments, and Their Role in Skin Cancer Prevention. „Biomedicines”. 2020;8(9):336. doi:10.3390/biomedicines8090336 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7555344/ [Źródło]

Który produkt potrzebuję?