Jak gotować z olejem CBD

Jak gotować z olejem CBD

Chcesz gotować z olejem CBD, ale nie wiesz, od czego zacząć? Nasz przewodnik wyjaśnia dokładnie, co musisz wiedzieć o gotowaniu z kannabidiolem i jak dodać go do swoich ulubionych przepisów. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej.

Dlaczego warto dodawać olej CBD do jedzenia i picia?

CBD jest niezwykle wszechstronnym kannabinoidem stosowanym na wiele sposobów. Mimo to, niektóre osoby mają trudności ze znalezieniem metody aplikacji substancji, która odpowiadałaby ich stylowi życia i preferencjom. Inni uważają, że smak surowego oleju CBD jest nieprzyjemny lub wolą mieć coś w żołądku podczas dozowania go. Jeszcze innym osobom trudno jest pamiętać o przyjmowaniu oleju CBD w ciągu dnia, szczególnie w przypadku napiętego harmonogramu.

W każdym razie, możesz włączyć olej CBD do swojego codziennego życia w naprawdę wygodny, praktyczny i naturalny sposób — dodając go do jedzenia i napojów. Możesz dodać olej CBD, olej CBD z nasion konopi, czy olej CBD z nasion czarnuszki siewnej do szerokiej gamy potraw, uzyskując pyszne i skuteczne rezultaty.

Zalety gotowania z olejem CBD

• Olej CBD doskonale sprawdza się w sałatkach, koktajlach i innych świeżych smakołykach.
• Wygodny i prosty w użyciu.
• Jedzenie maskuje naturalny smak oleju CBD.
• Dłuższe trwanie efektów.

Wady gotowania z olejem CBD

• Oleju CBD nie można bezpośrednio podgrzewać.
• Początek efektów jest opóźniony.
• Trudno jest uzyskać dokładną dawkę (w zależności od przepisu).
• Najlepiej sprawdza się w przepisach, w których występują zdrowe źródła tłuszczu.

Jak stosować olej CBD w gotowaniu

Jak już wspomnieliśmy, istnieje kilka sposobów na dodanie oleju CBD do jedzenia i napojów.

• Napoje

Dodanie CBD do koktajlu to świetny sposób na włączenie tego kannabinoidu do codziennej diety. Koktajle posiadają zwykle mocny smak i gęstą konsystencję, maskując smak oleju CBD. Kolejną zaletą dodania oleju do koktajlu jest fakt, że CBD nie traci żadnych wartości — kiedy znajdzie się w mikserze, nigdzie nie wyparuje. Jako takie, koktajle CBD są ekonomiczne, a także pomocne dla osób, którym zależy na precyzyjnym dozowaniu substancji.

Nie tylko koktajle sprawdzą się w przypadku oleju CBD, ale także herbata i kawa! Dodaj kilka kropli produktu bezpośrednio do herbaty i kawy, a uzyskasz naturalny zastrzyk efektów CBD (dodaj olej CBD, kiedy napój będzie już gotowy).

• Dania na gorąco

Nie powinno się smażyć na oleju CBD. Z powodu działania ciepła i odparowywania substancji, w ten sposób stracisz na patelni większość oleju, a z nim też cennego CBD. Jeśli chcesz włączyć olej CBD do dania na gorąco, po prostu poczekaj, aż będzie gotowe i skropl je olejem.

Natomiast pieczenie z wykorzystaniem oleju CBD to wygodna i smaczna opcja, ale staraj się nie przekraczać 170°C, inaczej CBD zacznie się degradować. Trzymaj się tego progu, a nic nie stracisz — całe CBD trafi prosto do jedzenia.

Pieczenie pozwala również precyzyjnie odmierzyć dawkę. Jeśli przygotowujesz szesnaście brownies o równej wielkości i wiesz dokładnie, ile oleju CBD wykorzystałeś do ich przygotowania, możesz łatwo obliczyć, ile CBD zawiera każda porcja.

• Dania na zimno

Jeśli jesz sałatkę, dlaczego nie dodać do niej oleju CBD? To doskonała opcja, ponieważ olej omija trudną ekspozycję na ciepło. Pamiętaj, aby zostawić na koniec kawałek chleba lub suchy liść sałaty, aby zebrać CBD pozostałe na talerzu. Olej CBD może stanowić doskonały sos lub dodatek do niezliczonej ilości zimnych potraw, nie tylko sałatek!

Dodatkowe wskazówki dotyczące gotowania z olejem CBD

Jak gotować z olejem CBD

Jeśli nie odpowiada Ci żadna z naszych sugestii, możesz sam poeksperymentować z olejem CBD i swoimi ulubionymi potrawami. Po prostu pamiętaj o poniższych wskazówkach podczas gotowania.

• Używaj tylko olejów CBD z wysokiej jakości źródeł

Ekstrakcja CBD z surowego materiału roślinnego wymaga skomplikowanych maszyn. Bez tego nie wiadomo, jakie związki, chemikalia i dodatki znajdą się w gotowym produkcie. Jeśli zamierzasz gotować z olejem CBD, upewnij się, że wybierasz renomowanego producenta, który niezależnie testuje swoje produkty. Przeglądając wyniki testów wystawionych przez firmy trzecie, możesz sprawdzić dokładną zawartość oleju przed dodaniem go do swojego ulubionego dania.

• Unikaj bezpośredniego podgrzewania oleju CBD

Nawiązaliśmy już do tego wcześniej, ale podczas gotowania z olejem CBD za wszelką cenę unikaj bezpośredniego podgrzewania go. Nadmierna temperatura nie tylko degraduje CBD (psując jego działanie), ale, w zależności od oleju nośnego, ryzykujesz także powstanie szkodliwych wolnych rodników.

To, że musisz unikać wysokich temperatur, nie znaczy, że nie możesz dodać CBD do swoich ulubionych dań na gorąco. Może to jednak oznaczać, że zamiast dodawać olej CBD we wczesnych etapach gotowania, poczekasz aż danie będzie już gotowe, lub dodasz go bezpośrednio do sosu lub dekoracji.

• Pamiętaj o zdrowych tłuszczach

CBD jest hydrofobowe, co oznacza, że odpycha wodę, jednak łatwo wiąże się z tłuszczami, a to poprawia szybkość jego wchłaniania. Jeśli zamierzasz gotować z olejem CBD, najlepiej sprawdza się on w przepisach, w których wykorzystuje się zdrowe tłuszcze, takie jak kokos, awokado, pełnotłusty jogurt i tłuste ryby. Lub, jeśli masz ochotę na jakiś smakołyk, zamiast mleka, spróbuj użyć niewielkiej ilości śmietanki w kawie.

• Nie spiesz się

Próbując czegoś nowego z olejem CBD, zacznij od małej ilości formuły o niskim stężeniu. Ze względu na to, że Twoje ciało musi przetworzyć jedzenie oraz aktywne kannabinoidy, efekty mogą być nieznacznie inne. Zawsze najlepiej zaczynać powoli i obserwować jak się czujemy. Po opanowaniu kulinarnej strony eksperymentów z olejem CBD, dowiesz się, jaka dawka będzie dla Ciebie najlepsza.

Jaka jest odpowiednia dawka oleju CBD do gotowania?

Jeśli nie masz doświadczenia w gotowaniu z olejem CBD, najlepiej trzymać się tego, co już wiesz. Rozumiemy przez to wykorzystanie tej samej dawki, którą zwykle przyjmujesz. Jeśli dodajesz olej CBD do obiadu i zażywasz 3–4 krople podjęzykowo, po prostu dodaj taką samą ilość oleju do swojego jedzenia.

Nie zapominaj, że CBD spożywane doustnie musi przejść przez układ trawienny, co oznacza opóźniony początek efektów. Korzyścią jest jednak to, że gdy CBD zacznie działać, jego efekty będą trwać dłużej.

Częstym błędem popełnianym przez nowicjuszy jest dodawanie do żywności coraz większej ilości oleju CBD, ponieważ nie odczuwają oni od razu tych samych efektów, gdy wszystko, co muszą zrobić, to po prostu poczekać 40–60 minut. Gdy przyzwyczaisz się do gotowania z olejem CBD, możesz zacząć odpowiednio zwiększać lub zmniejszać dawkę.

Czy powinieneś spróbować użyć oleju CBD do gotowania?

Najważniejszą zasadą gotowania z olejem CBD jest eksperymentowanie i znalezienie tego, co najlepiej Ci odpowiada. Jeśli nie wiesz, od czego zacząć, możesz sprawdzić niektóre z przepisów, które przygotowaliśmy. Niezależnie od podjętej decyzji, uważaj i baw się dobrze!

Sklep Cibdol oferuje szeroki wybór niezależnie testowanych olejów CBD, które idealnie nadają się do różnorodnych potraw — niezależnie od tego, czy kochasz potrawy słodkie, słone, czy jedno i drugie! Jeśli nadal chcesz dowiedzieć się więcej o oleju CBD przed wypróbowaniem go, możesz zapoznać się z naszą Encyklopedią CBD, aby uzyskać dostęp do informacji przyjaznych dla początkujących.

Który produkt potrzebuję?