10 najbardziej odżywczych i najzdrowszych warzyw, jakie można jeść
Published:
Choć wszyscy wiedzą, że spożywanie warzyw jest korzystne dla zdrowia, nie wszyscy pamiętają, które z nich są najzdrowsze i najbardziej odżywcze. Jednak wiedza na ten temat jest przydatna, jeśli chcą Państwo dokonywać zdrowszych wyborów lub urozmaicić swoją codzienną dietę.
Oto lista 10 najbardziej odżywczych warzyw. Proszę zabrać ją ze sobą następnym razem do sklepu, aby wypełnić swoją torbę na zakupy tymi niesamowitymi źródłami składników odżywczych.
1. Pietruszka
Chociaż pietruszka jest jednym z rzadziej stosowanych ziół, zdecydowanie warto zwrócić na nią większą uwagę w przyszłości, ponieważ jest bogata w różne minerały i witaminy. Jedną z nich jest folian: witamina, która jest zdecydowanie zalecana kobietom w ciąży i wszystkim, którzy chcą zmniejszyć ryzyko różnych chorób serca. Co więcej, nie można jeść zbyt dużo pietruszki: dwie filiżanki tego zioła mają tylko 35 kalorii. Pietruszkę można dodawać do makaronu, różnych sałatek i zup, aby uczynić codzienną dietę zdrowszą.
2. Seler
Seler jest również bogaty w kwas foliowy, ale to nie wszystkie jego zalety. Warzywo to zawiera również wiele witamin A i K, które poprawiają zdrowie krwi i wzmacniają kości. Można go jeść na surowo, dodawać do różnych koktajli i zielonych soków, a nawet piec z przyprawami i oliwą z oliwek
3. Cebula
Cebula zawiera wiele przeciwutleniaczy, dzięki czemu bardzo dobrze reguluje ciśnienie krwi i oczyszcza organizm. Można ją dodawać do zup, sałatek, gulaszu itp. Należy jednak pamiętać, że surowa cebula zawiera najwięcej składników odżywczych.
4. Rzodkiewki
To pyszne wodniste warzywo jest bogate w błonnik, witaminę C i fitosterole. Rzodkiewki pomagają normalizować poziom cholesterolu i są doskonałym dodatkiem do świeżych sałatek.
5. Kukurydza
Prawdopodobnie jedno z niewielu warzyw, których nie powinno się jeść na surowo. Co więcej, im dłużej będą Państwo gotować kukurydzę, tym więcej korzyści Państwo uzyskają: warzywo to jest bogate w przeciwutleniacze, a ich poziom wzrasta tylko wtedy, gdy kukurydza jest gotowana. Te przeciwutleniacze pomagają poprawić wzrok i oczywiście smak gotowanej kukurydzy jest absolutnie pyszny!
6. Kapusta
Tanie i pyszne warzywo, które można dodawać do sałatek lub bardziej złożonych dań (na przykład do makaronu). Jest bogata w witaminę C i błonnik i doskonale nadaje się do odchudzania: jedna filiżanka surowej kapusty ma tylko 17 kalorii, mimo że zapewnia sporą dawkę składników odżywczych.
7. Groch
Mogą Państwo spożywać świeży groszek, bogaty w białko, błonnik, witaminy A i C, lub spróbować dodać mrożony groszek do posiłków podczas gotowania: w ten sposób zachowa on więcej składników odżywczych. Groszek jest dobrym dodatkiem do zup, brązowego ryżu, sałatek itp.
8. Szpinak
To warzywo jest pełne składników odżywczych, które są dobre dla prawie każdej części ciała. Zawiera wiele przeciwutleniaczy, które pomagają poprawić wzrok, magnez, który pomaga normalizować ciśnienie krwi, wiele witamin (A, C, E, K, B5), cynk, żelazo, wapń i inne ważne składniki odżywcze. Szpinak można dodać do sałatki, zjeść z omletem, a nawet upiec pyszne ciasto szpinakowe.
9. Ziemniaki
Warzywa te są bogate w składniki odżywcze, ale tylko wtedy, gdy są odpowiednio ugotowane. Smażenie ich na oleju lub polewanie kwaśną śmietaną nie wystarczy: w ten sposób nie otrzymają Państwo żadnych witamin (B6 i C) ani potasu. Można jednak upiec je z oliwą z oliwek i ziołami lub ugotować faszerowanego ziemniaka (choć w tym przypadku należy postarać się wybrać wystarczająco zdrową polewę).
10. Papryka czerwona
Papryka jest dobra dla każdego, kto chce schudnąć i poprawić swoje zdrowie: ma tylko 32 kalorie (jeśli jej rozmiar jest średni) i dużo witaminy C, która poprawia skórę i wzmacnia układ odpornościowy. Mogą Państwo jeść surową paprykę lub wybrać dowolny przepis na faszerowaną paprykę.
Innym dobrym sposobem na otrzymanie wszystkich składników odżywczych zawartych w tych warzywach jest picie zielonych soków. Takie pyszne soki mogą być świetnym rozwiązaniem dla osób, które nie lubią jeść surowych owoców, nie mają czasu na gotowanie lub po prostu chcą otrzymać ogromną ilość składników odżywczych na raz.