Author: Luke Sholl
About the author
A picture of Luke Sholl
Luke ma ponad 10 lat doświadczenia w pisaniu o CBD i kannabinoidach. To uznany dziennikarz i główny autor w firmie Cibdol oraz w innych publikacjach. Luke prezentuje informacje, które są oparte na faktach oraz dowodach, a jego fascynacja CBD obejmuje też sprawność fizyczną, odżywianie oraz zapobieganie chorobom.
Read more.

Co to są flawonole?

Co to są flawonole?

Flawonole to grupa cząsteczek należących do większej grupy chemicznej, „flawonoidów”. Współczesna nauka zbadała flawonoidy w wysokim stopniu, a najczęściej badanymi związkami są kemferol, kwercetyna, mirycetyna i fisetyna.

Wraz z kannabinoidami, terpenami i innymi związkami chemicznymi, flawonole są uważane za odpowiedzialne za ogólny potencjał leczniczy roślin konopi. Flawonole występują również w innych gatunkach roślin, w tym w owocach, warzywach i ziołach, gdzie odgrywają ważne biologiczne role[1].

Kolor

Pośród innych zadań, flawonole są odpowiedzialne za pigmentację roślin. Często wytwarzają jasnożółte[2] zabarwienie, które przyczynia się do koloru płatków określonych kwiatów, wraz z innymi pigmentami, takimi jak karotenoidy i antocyjany. Ich rzucający się w oczy żółty odcień był dawniej wykorzystywany przez ludzi jako naturalny barwnik.

Występuje również w

Flawonole są również obecne w wyjątkowo wysokich stężeniach w:

• cebuli
• szalotce
• jarmużu
• brokułach
• jabłkach
• jagodach
• herbacie
• czerwonym winie


Rośliny wytwarzają duże ilości[3] tych molekuł w liściach, kwiatach, korze i skórkach. Jedynie nieduże ilości występują w owocni i podziemnych częściach większości gatunków (z wyjątkiem cebuli).

Z powodu ich częstego występowania w popularnych produktach żywnościowych, wiele osób często spożywa flawonole, jednakże trudno jest ocenić przyjmowaną ilość z racji różnych zwyczajów żywieniowych poszczególnych osób.

Co to są flawonole?

Badania potwierdzające

Badania na komórkach, zwierzętach i kliniczne badania eksperymentalne określiły potencjalne działanie lecznicze flawonoli, ale te badania są jeszcze przedwstępne, więc trudno jest wyciągnąć konkretne wnioski. Mimo to, obecne dane wciąż oferują cenny wgląd w działanie tych molekuł.

Obecnie uważa się, że flawonole mogą mieć następujące działanie:

• przeciwutleniające
• antynowotworowe
• zapobieganie chorobom układu krążenia
• zapobieganie cukrzycy

Przyjrzyjmy się temu, co nauka ma do powiedzenia na temat tych efektów.

•Działanie przeciwutleniające

Przegląd[4] opublikowany w „World Journal of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences” wymienia przeciwutleniające działanie flawonolu kwercetyny. W pracy omówiono zdolność substancji do minimalizacji utleniania tłuszczu, co pomaga w zapobieganiu chorobom układu krążenia i neurodegeneracyjnym.

Autorzy zasugerowali również, że kwercetyna pomaga w redukcji stanów zapalnych i uszkodzeń DNA poprzez oczyszczanie organizmu z wolnych rodników. Ten flawonol ograniczał białka zapalne występujące w dużych ilościach u pacjentów cierpiących na przewlekłe schorzenia zapalne.

• Działanie antynowotworowe

Przeciwutleniające działanie kwercetyny stoi również za antynowotworowym potencjałem cząsteczki. Osiąga ona to działanie po części poprzez pomaganie w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym wywołanym przez reaktywne formy tlenu.

Ten związek zdaje się również oddziaływać antynowotworowo, poprzez powstrzymywanie białek szoku cieplnego w złośliwym nowotworze piersi, białaczce i komórkach raka jelita grubego. Wiadomo, że białka szoku cieplnego zwiększają przetrwanie komórek raka.

Kwercetyna wykazała również właściwości antynowotworowe u zwierząt. Ten flawonol wydłużył okres życia o 20% u myszy z komórkami guzowymi. Ta cząsteczka również znacznie zmniejszyła tempo wzrostu guzów w brzuchu u myszy oraz zahamowała wzrost guzów u myszy z komórkami raka piersi.

• Zapobieganie chorobom układu krążenia

Epidemiologiczne badania[5] opublikowane w „The Lancet” sugerują, że zwiększone przyjmowanie flawonoli może zmniejszyć ryzyko śmierci spowodowanej chorobą wieńcową. Flawonole ograniczają oksydację lipoproteiny niskiej gęstości (LDL). To zjawisko przyczynia się do choroby wieńcowej, miażdżycy i udaru niedokrwiennego. Jednakże badacze zwrócili uwagę na to, że potrzeba dalszych badań, aby potwierdzić te odkrycia.

• Zapobieganie cukrzycy

Szeroko zakrojone badania na grupach kontrolnych[6] z udziałem 16 835 osób bez cukrzycy i 12 043 pacjentów z cukrzycą sugerują, że przyjmowanie flawonoidów (w dawkach powyżej 608,1 mg dziennie) zmniejszyło ryzyko wystąpienia cukrzycy o 10%. Zwłaszcza osoby przyjmujące duże ilości flawonoli doświadczały mniejszego ryzyka zachorowania.

Bezpieczeństwo i skutki uboczne

Jako powszechny składnik produktów spożywczych, flawonole są generalnie bezpieczne, jednakże badania[7] wskazują na możliwe skutki uboczne flawonoidów jako całości, w tym na biegunkę, niedobór żelaza, migreny, choroby zapalne skóry i inne przypadłości.

Źródła

[1] Pollastri, S., & Tattini, M. (2011). Flavonols: old compounds for old roles. NCBI. Published. https://doi.org/10.1093/aob/mcr234 [Źródło]

[2] Alihosseini, F., & Sun, G. (2011). Antibacterial colorants for textiles. Functional Textiles for Improved Performance, Protection and Health, 376–403. https://doi.org/10.1533/9780857092878.376 [Źródło]

[3] Aherne, S., & O’Brien, N. M. (2002). Dietary flavonols: chemistry, food content, and metabolism. Nutrition, 18(1), 75–81. https://doi.org/10.1016/s0899-9007(01)00695-5 [Źródło]

[4] Shrivastava, N. (2012). A review of quercetin: Antioxidant and anticancer properties. ResearchGate. https://www.researchgate.net/publication/267333748_A_review_of_quercetin_Antioxidant_and_anticancer_properties [Źródło]

[5] Hertog, M. G., Feskens, E. J., & Kromhout, D. (1997). Antioxidant flavonols and coronary heart disease risk. The Lancet, 349(9053), 699. https://doi.org/10.1016/s0140-6736(05)60135-3 [Źródło]

[6] Higdon, J. (2005). Flavonoids. Oregon State University. https://lpi.oregonstate.edu/mic/dietary-factors/phytochemicals/flavonoids [Źródło]

[7] Martinez, S. E., Davies, N. M., & Reynolds, J. K. (2012). Toxicology and Safety of Flavonoids. FLAVONOID PHARMACOKINETICS, 249–280. https://doi.org/10.1002/9781118468524.ch6 [Źródło]

Źródła

[1] Pollastri, S., & Tattini, M. (2011). Flavonols: old compounds for old roles. NCBI. Published. https://doi.org/10.1093/aob/mcr234 [Źródło]

[2] Alihosseini, F., & Sun, G. (2011). Antibacterial colorants for textiles. Functional Textiles for Improved Performance, Protection and Health, 376–403. https://doi.org/10.1533/9780857092878.376 [Źródło]

[3] Aherne, S., & O’Brien, N. M. (2002). Dietary flavonols: chemistry, food content, and metabolism. Nutrition, 18(1), 75–81. https://doi.org/10.1016/s0899-9007(01)00695-5 [Źródło]

[4] Shrivastava, N. (2012). A review of quercetin: Antioxidant and anticancer properties. ResearchGate. https://www.researchgate.net/publication/267333748_A_review_of_quercetin_Antioxidant_and_anticancer_properties [Źródło]

[5] Hertog, M. G., Feskens, E. J., & Kromhout, D. (1997). Antioxidant flavonols and coronary heart disease risk. The Lancet, 349(9053), 699. https://doi.org/10.1016/s0140-6736(05)60135-3 [Źródło]

[6] Higdon, J. (2005). Flavonoids. Oregon State University. https://lpi.oregonstate.edu/mic/dietary-factors/phytochemicals/flavonoids [Źródło]

[7] Martinez, S. E., Davies, N. M., & Reynolds, J. K. (2012). Toxicology and Safety of Flavonoids. FLAVONOID PHARMACOKINETICS, 249–280. https://doi.org/10.1002/9781118468524.ch6 [Źródło]

Który produkt potrzebuję?