Nie wysyłamy na Twój adres
Z powodu przepisów i regulacji w Twoim kraju nie możemy wysyłać do Twojej obecnej lokalizacji. Jeśli masz jakiekolwiek pytania, prosimy o kontakt z namiJesteśmy tutaj, aby Ci pomóc
Masz pytania dotyczące naszych produktów lub treści? Nie wahaj się i skontaktuj się z nami.Search
Please insert a search term in the input field. If you have any question please contact us contact usBrak produktów
You have to add to cart at least 0 bottles or any program to make checkout.
You have to add to cart at least 0 bottles or any program to make checkout.
We don't ship to your address!
Due to your country law and regulations, we are not permitted to send to your current location. If you have any questions please contact usWe are here to help you
We are here for you. If you have any question please contact usSearch
Please insert a search term in the input field. If you have any question please contact usWe don't ship to your address!
Due to your country law and regulations, we are not permitted to send to your current location. If you have any questions please contact usWe are here to help you
We are here for you. If you have any question please contact usSearch
Please insert a search term in the input field. If you have any question please contact usFlawonoidy mogą stanowić tylko niewielką część fitochemikaliów zawartych w konopiach siewnych, ale nie sprawia to, że są one mniej ważne. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się wszystkiego, co musisz wiedzieć o tych kolorowych substancjach chemicznych.
Spis treści
Przyjrzyj się dokładniej alejce z owocami i warzywami w lokalnym supermarkecie. Jaka jest pierwsza rzecz, która rzuca Ci się w oczy? Najprawdopodobniej jest to olśniewająca gama kolorów! Od czerwonej papryki po pomarańcze, cebule, jagody i winogrona — wszystkie te owoce i warzywa zawdzięczają swoje żywe kolory jednemu rodzajowi składników — flawonoidom!
Flawonoidy to maleńkie fitoskładniki, które występują w skórze i zewnętrznych warstwach owoców, warzyw i roślin. Każdy kolor reprezentuje inny flawonoid i pomaga im przyciągać zapylające owady, filtrować światło UV lub chronić je przed chorobami.
Na szczęście, ochronne właściwości flawonoidów obejmują nie tylko rośliny i żywność. Naukowcy odkryli, że kiedy ludzie spożywają flawonoidy, substancje te wykazują ekscytujące możliwości jako naturalne przeciwutleniacze. Zanim przyjrzymy się bliżej temu, jakie efekty flawonoidy mogą mieć na fizjologię człowieka, warto wiedzieć, gdzie je znajdziemy.
Powinniśmy wspomnieć o jednym; „flawonoidy” to ogólna klasyfikacja obejmująca cztery główne grupy substancji: flawonoidy, izoflawonoidy, neoflawonoidy i antocyjany. Jednak dla uproszczenia, najczęściej używanym terminem dla wszystkich związków jest termin „flawonoidy”. Jedyną istotną różnicą, o której powinieneś wiedzieć, jest to, że istnieje klasa flawonoidów występująca wyłącznie w gatunku roślin Cannabis sativa — kannaflawiny. Więcej w tym temacie później.
Nie martw się, jeśli myśl o zapamiętaniu ponad 6 000 flawonoidów i czterech różnych kategorii jest zniechęcająca. Naukowcy dopiero niedawno zaczęli przyglądać się każdej grupie z osobna.
Wystarczy, że poznasz kilka najbardziej znaczących flawonoidów, z których wiele można znaleźć w żywności, napojach i roślinach.
• Apigenina
Ponad 68% wszystkich flawonoidów znajdujących się w rumianku to apigenina. Inne znane źródła to pietruszka, seler i, oczywiście, herbata rumiankowa.
• Kannaflawiny A, B, C
Jak wspomnieliśmy wcześniej, kannaflawiny to szczególna klasa flawonoidów, które występują wyłącznie w obrębie gatunku roślin Cannabis sativa. Kannaflawiny A i B zostały odkryte dopiero w latach 80., podczas gdy kannaflawina C została wyizolowana dopiero w 2008 roku.
• Kemferol
Możesz nie rozpoznawać nazwy tego flawonoidu, ale spożywasz go regularnie! Kemferol występuje powszechnie w jabłkach, winogronach, zielonej herbacie, brukselce i aloesie.
• Kwercetyna
Mimo że często występuje w warzywach, zbożach i czerwonej cebuli, gorzki smak kwercetyny sprawił, że stała się popularnym dodatkiem do suplementów diety i napojów.
Przy ponad 6 000 flawonoidów nie można jednoznacznie powiedzieć, w jaki sposób każdy z nich oddziałuje na ludzkie ciało oraz w jakim celu. Należy również wziąć pod uwagę efekt otoczenia, potężne zjawisko, w którym związki obecne w cannabis pracują synergistycznie w celu uzyskania wzmocnionych efektów. Oczywiście im większa cząsteczka, tym silniejszy jest ten efekt — i właśnie dlatego kannabinoidy i terpeny są postrzegane jako kluczowe związki w efekcie otoczenia.
Ale flawonoidy są równie ważne dla utrzymania tej chemicznej synergii. Biorąc pod uwagę rolę, jaką flawonoidy mogą odgrywać w dobrym samopoczuciu, nie wspominając o ich braku toksyczności, nie masz nic do stracenia, a wszystko do zyskania, poprzez włączenie ich do swojej diety.
Zacznijmy od stwierdzenia, że flawonoidy zdecydowanie nie są niezdrowe. Występują naturalnie w owocach i warzywach, które są niezbędne do utrzymania zdrowego stylu życia. Ponadto wydaje się, że kilka badań wykazuje pozytywną korelację między spożyciem flawonoidów a różnymi aspektami dobrego samopoczucia.
Jeśli chodzi o to, jak korzystne są dla nas flawonoidy, to jest to temat wciąż analizowany. Wiemy jednak, że flawonoidy wydają się być silnymi przeciwutleniaczami.
W 2016 roku czasopismo „Journal of Nutritional Science” przeprowadziło kompleksowy przegląd[1] flawonoidów. W raporcie stwierdzono, że „flawonoidy są obecnie uważane za niezbędny składnik w wielu zastosowaniach farmaceutycznych, medycznych i kosmetycznych”. Ich wpływ na kluczowe elementy fizjologii człowieka doprowadził naukowców do stwierdzenia, że flawonoidy mają potencjał jako „leki w zapobieganiu chorobom przewlekłym”. Jednak uznają oni również, że przyszłe badania są niezbędne do ustalenia i wykorzystania prawdziwego potencjału flawonoidów
Bądźmy szczerzy; świat bez koloru byłby bardzo nijakim miejscem. Ale rośliny i żywność bez flawonoidów byłyby jeszcze czymś gorszym. Flawonoidy nie tylko odgrywają kluczową rolę w efekcie otoczenia, ale mogą również okazać się potężnymi sprzymierzeńcami w walce z utlenianiem.
Na szczęście, obecnie trwają badania mające na celu identyfikację atrybutów określonych flawonoidów. Wiemy już, jak kilka z wymienionych powyżej flawonoidów może wpływać na organizm ludzki, ale biorąc pod uwagę ogromną liczbę istniejących flawonoidów, wciąż jest wiele do odkrycia. Mając to na uwadze, mamy nadzieję, że ten przegląd flawonoidów jest dla Ciebie przydatny i podkreśla znaczenie diety (i oleju CBD o pełnym spektrum) bogatej w te organiczne substancje.
Jeśli chcesz doświadczyć mocy efektu otoczenia, przejrzyj pełną gamę olejów CBD, kapsułek i suplementów znajdujących się w naszym sklepie Cibdol. Lub, jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o różnych typach flawonoidów i ich pochodzeniu, przejrzyj naszą Encyklopedię CBD, aby uzyskać kompletną analizę.
[1] Panche, A. N., Diwan, A. D., & Chandra, S. R. (2016). Flavonoids: an overview. NCBI. Published. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5465813/ [Źródło]
[1] Panche, A. N., Diwan, A. D., & Chandra, S. R. (2016). Flavonoids: an overview. NCBI. Published. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5465813/ [Źródło]