About the author
Sources
Źródła

[1] Samanta, A., Das, S. K., & Das, G. (2011). Roles of flavonoids in Plants. ResearchGate. Published. https://www.researchgate.net/publication/279499208_Roles_of_flavonoids_in_Plants [Źródło]

[2] Kozlowska, A., & Szostak-Wegierek, S. (2014). Flavonoids--food sources and health benefits. PubMed. Published. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25272572/ [Źródło]

[3] Kean, R. J., Lamport, D. J., Dodd, G. F., Freeman, J. E., Williams, C. M., Ellis, J. A., Butler, L. T., & Spencer, J. P. (2015). Chronic consumption of flavanone-rich orange juice is associated with cognitive benefits: an 8-wk, randomized, double-blind, placebo-controlled trial in healthy older adults. The American Journal of Clinical Nutrition, 101(3), 506–514. https://doi.org/10.3945/ajcn.114.088518 [Źródło]

[4] Parhiz, H., Roohbakhsh, A., Soltani, F., Rezaee, R., & Iranshahi, M. (2014). Antioxidant and Anti-Inflammatory Properties of the Citrus Flavonoids Hesperidin and Hesperetin: An Updated Review of their Molecular Mechanisms and Experimental Models. Phytotherapy Research, 29(3), 323–331. https://doi.org/10.1002/ptr.5256 [Źródło]

[5] Rotelli, A. (2003). Comparative study of flavonoids in experimental models of inflammation. Pharmacological Research, 48(6), 601–606. https://doi.org/10.1016/s1043-6618(03)00225-1 [Źródło]

[6] Roohbakhsh, A., Parhiz, H., Soltani, F., Rezaee, R., & Iranshahi, M. (2015). Molecular mechanisms behind the biological effects of hesperidin and hesperetin for the prevention of cancer and cardiovascular diseases. Life Sciences, 124, 64–74. https://doi.org/10.1016/j.lfs.2014.12.030 [Źródło]

[7] Bawazeer, N. A., Choudhry, H., Zamzami, M. A., Abdulaal, W. H., Middleton, B., & Moselhy, S. S. (2016). Role of hesperetin in LDL-receptor expression in hepatoma HepG2 cells. BMC Complementary and Alternative Medicine, 16(1). https://doi.org/10.1186/s12906-016-1165-2 [Źródło]

Back

Czym są flawanony?

Czym są flawanony?

Flawanony to jedna z sześciu podgrup substancji chemicznych pochodzenia roślinnego nazywanych flawonoidami.

Do rodziny flawanonów należą hesperetyna, eriodictyol i naringenina, które występują w różnych gatunkach roślin oraz w owocach cytrusowych. Wczesne badania nad leczniczym potencjałem flawanonów przeprowadzone na komórkach, zwierzętach i ludziach przyniosły intrygujące rezultaty.

Rośliny wytwarzają flawanony jako metabolity wtórne[1]. Te cząsteczki mogą pomagać roślinom w obronie przeciw szeregowi zewnętrznych zagrożeń, takich jak mróz, susza i patogeny. Mogą one również brać udział w przyciąganiu pożytecznych owadów w celu zwiększenia szans zapylenia. Flawanony można znaleźć niemal w każdej części rośliny, od jej gałęzi, łodyg, kory i liści po korzenie, kwiaty, owoce, skórkę i kłącza.

Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej o tych interesujących molekułach i o tym, jak mogą pomagać ludziom.

Kolor

Flawanony to bezbarwne ketony. W przeciwieństwie do swoich kuzynów z rodziny flawonoidów, nie zabarwiają roślin.

Występują również w

Flawanony występują głównie w owocach cytrusowych, ale są również obecne w innych rodzajach roślin. Występują w stosunkowo dużych ilościach w karczochach, grejpfrutach, pomarańczach, limonkach, cytrynach i suszonym oregano.

Czym są flawanony?

Badania wspierające

Wczesne badania sugerują, że flawanony wywołują ważne skutki, które mogą łagodzić częste przypadłości związane z wiekiem. Dodanie większej ich ilości do codziennej diety może pomóc zachować zdrowie[2] w podeszłym wieku.

Na razie badania wskazują na następujące efekty:

• polepszenie zdolności poznawczych
• działanie przeciwzapalne
• działanie przeciwutleniające
• działanie antynowotworowe
• działanie kardioprotekcyjne

Przyjrzyjmy się bliżej współczesnym badaniom dotyczącym każdego z tych działań.

• Polepszenie zdolności poznawczych

Badania sugerują, że wszystkie flawonoidy oferują polepszenie zdolności poznawczych u dorosłych z zaburzeniami tych zdolności i chorobami neurodegeneracyjnymi. Autorzy pracy[3] opublikowanej w „The American Journal of Clinical Nutrition” postanowili dokładnie zbadać flawanony, aby przekonać się, czy przyczyniają się do tego działania u zdrowych, starszych dorosłych.

Przeprowadzili oni losowe, podwójnie ślepe badania z użyciem placebo, aby zbadać korzyści bogatego we flawonoidy soku pomarańczowego dla funkcji poznawczych. W badaniach brało udział 37 starszych osób. Badacze podzielili uczestników na dwie grupy. Jedna grupa otrzymywała bogaty we flawanony (305 mg) stuprocentowy sok pomarańczowy, podczas gdy druga grupa otrzymywała napój o smaku pomarańczowym o niskiej zawartości flawanonów (37 mg). Po podawaniu badanym wybranego napoju przez osiem tygodni, grupy zamieniono.

Badacze odkryli, że wskaźniki zdolności poznawczych znacznie poprawiły się po tym, jak uczestnicy zaczęli przyjmować bogaty we flawanony sok pomarańczowy przez osiem tygodni, bez dodatkowego wpływu na nastrój lub ciśnienie krwi.

• Działania przeciwzapalne i przeciwutleniające

Stan zapalny i stres oksydacyjny są łączone z wieloma przypadłościami, w tym z rakiem, chorobami neurodegeneracyjnymi i schorzeniami układu krążenia. Stres oksydacyjny jest powodowany przez tzw. wolne rodniki. Te atomy przemierzają organizm w poszukiwaniu dodatkowych elektronów, uszkadzając w ten sposób komórki, białka i DNA.

Flawanony — zwłaszcza hesperetyna — zdają się działać jako przeciwutleniacze i mogą pomagać w redukcji tego rodzaju szkód. Te cząsteczki działają jak sprzątacze wolnych rodników, zbierając te atomy i neutralizując zagrożenie, w ten sposób zmniejszając kolejne stany zapalne.

Jednakże hesperetyna nie tylko bezpośrednio zbiera wolne rodniki. Pomaga również komórkom we wzmocnieniu ich zdolności do ochrony przeciw utlenianiu[4].

Badania[5] na zwierzętach opublikowane w dzienniku „Pharmacological Research” również wykazały, że hesperetyna ma znaczne działanie przeciwzapalne w odniesieniu do puchnięcia uszu u myszy.

Dalsze badania na komórkach odkryły, że flawanony przeciwdziałają stanom zapalnym poprzez oddziaływanie na COX-1 i COX-2. Te enzymy wytwarzają prostaglandyny — lipidy zapalne, które wywołują stan zapalny, ból i gorączkę.

• Działanie antynowotworowe

Hesperetyna zdaje się pomagać w zwalczaniu komórek rakowych na kilka sposobów. Praca[6] opublikowana w „Life Sciences” mówi, że flawanony mogę wywoływać apoptozę poprzez oddziaływanie na różne białka komórkowe. Apoptoza, czyli zaprogramowana śmierć komórek, występuje w normalnych komórkach, kiedy stają się one dysfunkcyjne. Jednak komórkom nowotworowym udaje się uniknąć tego procesu, co pozwala im na przetrwanie, a nawet rozprzestrzenianie się.

Poza potencjalnym wywoływaniem tego ważnego mechanizmu, ten flawanon może również pomagać w zapobieganiu przerzutom raka (metastazy) poprzez oddziaływanie na COX-2.

• Działanie kardioprotekcyjne

Dieta z dodatkiem hespertyny może być korzystna dla zdrowia układu krążenia. Badania[7] opublikowane w „BioMed Central” sugerują, że ten flawanon może regulować LDL w ludzkiej wątrobie.

Znany jako lipoproteina niskiej gęstości, LDL to „zły” rodzaj cholesterolu, który zbiera się w postaci płytek w arteriach. Poprzez swoje działanie, hesperetyna może zmniejszać poziomy LDL we krwi, w ten sposób zmniejszając ryzyko wystąpienia wieńcowych chorób serca.

Bezpieczeństwo i skutki uboczne

Flawanony to generalnie bezpieczne cząsteczki. Występują w wielu popularnych produktach spożywczych i składają się na codzienną dawkę przyjmowanych flawonoidów spożywczych u wielu społeczności.

Źródła

[1] Samanta, A., Das, S. K., & Das, G. (2011). Roles of flavonoids in Plants. ResearchGate. Published. https://www.researchgate.net/publication/279499208_Roles_of_flavonoids_in_Plants [Źródło]

[2] Kozlowska, A., & Szostak-Wegierek, S. (2014). Flavonoids--food sources and health benefits. PubMed. Published. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25272572/ [Źródło]

[3] Kean, R. J., Lamport, D. J., Dodd, G. F., Freeman, J. E., Williams, C. M., Ellis, J. A., Butler, L. T., & Spencer, J. P. (2015). Chronic consumption of flavanone-rich orange juice is associated with cognitive benefits: an 8-wk, randomized, double-blind, placebo-controlled trial in healthy older adults. The American Journal of Clinical Nutrition, 101(3), 506–514. https://doi.org/10.3945/ajcn.114.088518 [Źródło]

[4] Parhiz, H., Roohbakhsh, A., Soltani, F., Rezaee, R., & Iranshahi, M. (2014). Antioxidant and Anti-Inflammatory Properties of the Citrus Flavonoids Hesperidin and Hesperetin: An Updated Review of their Molecular Mechanisms and Experimental Models. Phytotherapy Research, 29(3), 323–331. https://doi.org/10.1002/ptr.5256 [Źródło]

[5] Rotelli, A. (2003). Comparative study of flavonoids in experimental models of inflammation. Pharmacological Research, 48(6), 601–606. https://doi.org/10.1016/s1043-6618(03)00225-1 [Źródło]

[6] Roohbakhsh, A., Parhiz, H., Soltani, F., Rezaee, R., & Iranshahi, M. (2015). Molecular mechanisms behind the biological effects of hesperidin and hesperetin for the prevention of cancer and cardiovascular diseases. Life Sciences, 124, 64–74. https://doi.org/10.1016/j.lfs.2014.12.030 [Źródło]

[7] Bawazeer, N. A., Choudhry, H., Zamzami, M. A., Abdulaal, W. H., Middleton, B., & Moselhy, S. S. (2016). Role of hesperetin in LDL-receptor expression in hepatoma HepG2 cells. BMC Complementary and Alternative Medicine, 16(1). https://doi.org/10.1186/s12906-016-1165-2 [Źródło]

Author
Luke Sholl

Title/author.

Luke Sholl
Luke ma ponad 10 lat doświadczenia w pisaniu o CBD i kannabinoidach. To uznany dziennikarz i główny autor w firmie Cibdol oraz w innych publikacjach. Luke prezentuje informacje, które są oparte na faktach oraz dowodach, a jego fascynacja CBD obejmuje też sprawność fizyczną, odżywianie oraz zapobieganie chorobom.
Luke Sholl

Title/author.

Luke Sholl
Luke ma ponad 10 lat doświadczenia w pisaniu o CBD i kannabinoidach. To uznany dziennikarz i główny autor w firmie Cibdol oraz w innych publikacjach. Luke prezentuje informacje, które są oparte na faktach oraz dowodach, a jego fascynacja CBD obejmuje też sprawność fizyczną, odżywianie oraz zapobieganie chorobom.
Źródła

[1] Samanta, A., Das, S. K., & Das, G. (2011). Roles of flavonoids in Plants. ResearchGate. Published. https://www.researchgate.net/publication/279499208_Roles_of_flavonoids_in_Plants [Źródło]

[2] Kozlowska, A., & Szostak-Wegierek, S. (2014). Flavonoids--food sources and health benefits. PubMed. Published. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25272572/ [Źródło]

[3] Kean, R. J., Lamport, D. J., Dodd, G. F., Freeman, J. E., Williams, C. M., Ellis, J. A., Butler, L. T., & Spencer, J. P. (2015). Chronic consumption of flavanone-rich orange juice is associated with cognitive benefits: an 8-wk, randomized, double-blind, placebo-controlled trial in healthy older adults. The American Journal of Clinical Nutrition, 101(3), 506–514. https://doi.org/10.3945/ajcn.114.088518 [Źródło]

[4] Parhiz, H., Roohbakhsh, A., Soltani, F., Rezaee, R., & Iranshahi, M. (2014). Antioxidant and Anti-Inflammatory Properties of the Citrus Flavonoids Hesperidin and Hesperetin: An Updated Review of their Molecular Mechanisms and Experimental Models. Phytotherapy Research, 29(3), 323–331. https://doi.org/10.1002/ptr.5256 [Źródło]

[5] Rotelli, A. (2003). Comparative study of flavonoids in experimental models of inflammation. Pharmacological Research, 48(6), 601–606. https://doi.org/10.1016/s1043-6618(03)00225-1 [Źródło]

[6] Roohbakhsh, A., Parhiz, H., Soltani, F., Rezaee, R., & Iranshahi, M. (2015). Molecular mechanisms behind the biological effects of hesperidin and hesperetin for the prevention of cancer and cardiovascular diseases. Life Sciences, 124, 64–74. https://doi.org/10.1016/j.lfs.2014.12.030 [Źródło]

[7] Bawazeer, N. A., Choudhry, H., Zamzami, M. A., Abdulaal, W. H., Middleton, B., & Moselhy, S. S. (2016). Role of hesperetin in LDL-receptor expression in hepatoma HepG2 cells. BMC Complementary and Alternative Medicine, 16(1). https://doi.org/10.1186/s12906-016-1165-2 [Źródło]

Który produkt potrzebuję?