Czym są flawanony?

Flawanony to jedna z sześciu podgrup substancji chemicznych pochodzenia roślinnego nazywanych flawonoidami.

Do rodziny flawanonów należą hesperetyna, eriodictyol i naringenina, które występują w różnych gatunkach roślin oraz w owocach cytrusowych. Wczesne badania nad leczniczym potencjałem flawanonów przeprowadzone na komórkach, zwierzętach i ludziach przyniosły intrygujące rezultaty.

Rośliny wytwarzają flawanony jako metabolity wtórne. Te cząsteczki mogą pomagać roślinom w obronie przeciw szeregowi zewnętrznych zagrożeń, takich jak mróz, susza i patogeny. Mogą one również brać udział w przyciąganiu pożytecznych owadów w celu zwiększenia szans zapylenia. Flawanony można znaleźć niemal w każdej części rośliny, od jej gałęzi, łodyg, kory i liści po korzenie, kwiaty, owoce, skórkę i kłącza.

Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej o tych interesujących molekułach i o tym, jak mogą pomagać ludziom.

Kolor

Flawanony to bezbarwne ketony. W przeciwieństwie do swoich kuzynów z rodziny flawonoidów, nie zabarwiają roślin.

Występują również w

Flawanony występują głównie w owocach cytrusowych, ale są również obecne w innych rodzajach roślin. Występują w stosunkowo dużych ilościach w karczochach, grejpfrutach, pomarańczach, limonkach, cytrynach i suszonym oregano.

Badania wspierające

Wczesne badania sugerują, że flawanony wywołują ważne skutki, które mogą łagodzić częste przypadłości związane z wiekiem. Dodanie większej ich ilości do codziennej diety może pomóc zachować zdrowie w podeszłym wieku.

Na razie badania wskazują na następujące efekty:

• polepszenie zdolności poznawczych
• działanie przeciwzapalne
• działanie przeciwutleniające
• działanie antynowotworowe
• działanie kardioprotekcyjne

Przyjrzyjmy się bliżej współczesnym badaniom dotyczącym każdego z tych działań.

• Polepszenie zdolności poznawczych

Badania sugerują, że wszystkie flawonoidy oferują polepszenie zdolności poznawczych u dorosłych z zaburzeniami tych zdolności i chorobami neurodegeneracyjnymi. Autorzy pracy opublikowanej w „The American Journal of Clinical Nutrition” postanowili dokładnie zbadać flawanony, aby przekonać się, czy przyczyniają się do tego działania u zdrowych, starszych dorosłych.

Przeprowadzili oni losowe, podwójnie ślepe badania z użyciem placebo, aby zbadać korzyści bogatego we flawonoidy soku pomarańczowego dla funkcji poznawczych. W badaniach brało udział 37 starszych osób. Badacze podzielili uczestników na dwie grupy. Jedna grupa otrzymywała bogaty we flawanony (305 mg) stuprocentowy sok pomarańczowy, podczas gdy druga grupa otrzymywała napój o smaku pomarańczowym o niskiej zawartości flawanonów (37 mg). Po podawaniu badanym wybranego napoju przez osiem tygodni, grupy zamieniono.

Badacze odkryli, że wskaźniki zdolności poznawczych znacznie poprawiły się po tym, jak uczestnicy zaczęli przyjmować bogaty we flawanony sok pomarańczowy przez osiem tygodni, bez dodatkowego wpływu na nastrój lub ciśnienie krwi.

• Działania przeciwzapalne i przeciwutleniające

Stan zapalny i stres oksydacyjny są łączone z wieloma przypadłościami, w tym z rakiem, chorobami neurodegeneracyjnymi i schorzeniami układu krążenia. Stres oksydacyjny jest powodowany przez tzw. wolne rodniki. Te atomy przemierzają organizm w poszukiwaniu dodatkowych elektronów, uszkadzając w ten sposób komórki, białka i DNA.

Flawanony — zwłaszcza hesperetyna — zdają się działać jako przeciwutleniacze i mogą pomagać w redukcji tego rodzaju szkód. Te cząsteczki działają jak sprzątacze wolnych rodników, zbierając te atomy i neutralizując zagrożenie, w ten sposób zmniejszając kolejne stany zapalne.

Jednakże hesperetyna nie tylko bezpośrednio zbiera wolne rodniki. Pomaga również komórkom we wzmocnieniu ich zdolności do ochrony przeciw utlenianiu.

Badania na zwierzętach opublikowane w dzienniku „Pharmacological Research” również wykazały, że hesperetyna ma znaczne działanie przeciwzapalne w odniesieniu do puchnięcia uszu u myszy.

Dalsze badania na komórkach odkryły, że flawanony przeciwdziałają stanom zapalnym poprzez oddziaływanie na COX-1 i COX-2. Te enzymy wytwarzają prostaglandyny — lipidy zapalne, które wywołują stan zapalny, ból i gorączkę.

• Działanie antynowotworowe

Hesperetyna zdaje się pomagać w zwalczaniu komórek rakowych na kilka sposobów. Praca opublikowana w „Life Sciences” mówi, że flawanony mogę wywoływać apoptozę poprzez oddziaływanie na różne białka komórkowe. Apoptoza, czyli zaprogramowana śmierć komórek, występuje w normalnych komórkach, kiedy stają się one dysfunkcyjne. Jednak komórkom nowotworowym udaje się uniknąć tego procesu, co pozwala im na przetrwanie, a nawet rozprzestrzenianie się.

Poza potencjalnym wywoływaniem tego ważnego mechanizmu, ten flawanon może również pomagać w zapobieganiu przerzutom raka (metastazy) poprzez oddziaływanie na COX-2.

• Działanie kardioprotekcyjne

Dieta z dodatkiem hespertyny może być korzystna dla zdrowia układu krążenia. Badania opublikowane w „BioMed Central” sugerują, że ten flawanon może regulować LDL w ludzkiej wątrobie.

Znany jako lipoproteina niskiej gęstości, LDL to „zły” rodzaj cholesterolu, który zbiera się w postaci płytek w arteriach. Poprzez swoje działanie, hesperetyna może zmniejszać poziomy LDL we krwi, w ten sposób zmniejszając ryzyko wystąpienia wieńcowych chorób serca.

Bezpieczeństwo i skutki uboczne

Flawanony to generalnie bezpieczne cząsteczki. Występują w wielu popularnych produktach spożywczych i składają się na codzienną dawkę przyjmowanych flawonoidów spożywczych u wielu społeczności.

Który produkt potrzebuję?