Czym są flawony?

Czym są flawony?

Flawony to duża podgrupa flawonoidów ciesząca się rosnącym zainteresowaniem ze względu na ich aktywność biologiczną u ludzi. Struktura molekularna flawonów różni się od innych rodzajów flawonoidów. Są one obecne w roślinach o białych i kremowych kwiatach i działają jak naturalne pestycydy, jednocześnie pomagając w regulowaniu bakterii i grzybów w systemie korzeniowym.
Kilka roślin jadalnych również zawiera flawony.

Kolor

Flawony są klasyfikowane jako bezbarwne, ale mogą wpływać na pigmentację roślin wraz z innymi związkami chemicznymi.

Znajdują się również w

Istnieje kilka flawonów, ale najpowszechniejsze rodzaje to:

• O-glikozydy apigeniny

Kwiaty rumianku, pietruszka, mięta pieprzowa oraz liście cykorii.

• C-glikozydy apigeniny

Herbata z czerwonokrzewu, sok z bergamotki, sok z mandarynek, ciecierzyca oraz ziarna pszenicy.

• Luteolina

Szałwia, szpinak, seler liściasty, nasiona kozieradki oraz owoce kiwi.

Czym są flawony?

Wspierające badania

Choć badaczom udało się wyizolować kilka flawonów, to ich dokładny wpływ na ludzką fizjologią pozostaje nieuchwytny. Biodostępność, absorpcja oraz metabolizm flawonów są obecnie badane. Wczesne wyniki wskazują, że flawonoidy mogą wpływać na stres oksydacyjny, ryzyko chorób układu krążeniowego oraz sygnalizację prozapalną.

Flawony po mikronizacjii wykazały pozytywne rezultaty w losowych próbach klinicznych. Pięćdziesięciu pacjentów było leczonych flawonoidami, aby sprawdzić, jakie działanie mają te związki na krwawienie z wewnętrznych hemoroidów. Badacze odkryli, że pacjenci leczeni flawonoidami wykazali „gwałtowne zaprzestanie krwawienia oraz zredukowane ryzyko nawrotu” (Misra & Parshad, 2000).

W 1999 r. siedmiu mężczyzn i siedem kobiet wzięło udział w badaniach dla Instytutu Bezpieczeństwa Żywności i Toksykologii w Danii. Wykorzystując pietruszkę, roślinę jadalną bogatą w apigeninę/O-glikozydy apigeniny, badacze monitorowali wpływ flawonów na stres oksydacyjny. Wraz z uważnie kontrolowaną dietą, wyniki wykazały, że „pietruszka zdaje się częściowo” wpływać na enzymy i biomarkery zwiane z uszkodzeniami oksydacyjnymi (Nielsen et al., 1999).

Badania in vitro nad sygnalizacją prozapalną oraz wpływem flawonów wykazały, że mogą one hamować prozapalną ekspresję genu. Apigenina oraz luteolina „selektywnie blokowały” szlaki aktywności, „demonstrując funkcjonalną różnorodność”, która wymagała dalszych badań (Ruiz & Haller, 2006).

W badaniach z 1998 r. opublikowanych w „American Journal of Clinical Nutrition” obserwowano działanie kwercetyny i apigeniny na zdrowych ochotników. Badania zakończyły się wnioskiem, że podczas gdy in vitro stężenie flawonów miało działanie przeciwagregacyjne, to in vivo, już nie. Potencjalny wpływ jadalnych flawonów wymaga dalszych badań (Janssen et al., 1998).

Bezpieczeństwo i skutki uboczne

Z powodu ograniczonej liczby badań nad flawonami, niewiele wiadomo o bezpieczeństwie i możliwych skutkach ubocznych. Są wstępne dowody sugerujące, że nadmierne przyjmowanie flawonów może wspomagać mutageny i prooksydanty albo hamować działanie enzymów wątrobowych (cytokina P450). Jednakże ponieważ mechanizmy działania flawonów wciąż są w dużej mierze nieznane, potrzeba dalszych badań.

Który produkt potrzebuję?