Nie wysyłamy na Twój adres
Z powodu przepisów i regulacji w Twoim kraju nie możemy wysyłać do Twojej obecnej lokalizacji. Jeśli masz jakiekolwiek pytania, prosimy o kontakt z namiJesteśmy tutaj, aby Ci pomóc
Masz pytania dotyczące naszych produktów lub treści? Nie wahaj się i skontaktuj się z nami.Search
Please insert a search term in the input field. If you have any question please contact us contact usBrak produktów
You have to add to cart at least 0 bottles or any program to make checkout.
You have to add to cart at least 0 bottles or any program to make checkout.
We don't ship to your address!
Due to your country law and regulations, we are not permitted to send to your current location. If you have any questions please contact usWe are here to help you
We are here for you. If you have any question please contact usSearch
Please insert a search term in the input field. If you have any question please contact usWe don't ship to your address!
Due to your country law and regulations, we are not permitted to send to your current location. If you have any questions please contact usWe are here to help you
We are here for you. If you have any question please contact usSearch
Please insert a search term in the input field. If you have any question please contact usZnana ze swojego żywego koloru kurkuma to wszechstronna przyprawa zajmująca ważne miejsce w kuchni indyjskiej. Jednak ma ona znacznie więcej do zaoferowania niż tylko swój kulinarny urok. Kurkuma ma w sobie bogactwo kurkuminy, związku o znaczącym wpływie na samopoczucie. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się wszystkiego, co musisz wiedzieć na temat tej przyprawy.
Spis treści
Kurkuma to znana na całym świecie przyprawa o żywym żółtym kolorze i bogatym smaku, często stosowana w kuchni indyjskiej. Pochodzi z korzenia (lub kłącza) rośliny Curcuma longa, członkini rodziny imbirowych i nadaje potrawom rozgrzewający, gorzki i podobny do czarnego pieprzu smak. Jednak, jak wkrótce się dowiemy, nie tylko smak kurkumy przyczynia się do światowego uznania tej przyprawy.
W kurkumie znajduje się mnóstwo cząsteczek zwanych kurkuminoidami, a te silne fitochemikalia mogą znacznie wpływać na samopoczucie. W rzeczywistości ich oddziaływanie jest tak różnorodne, że współczesne badania przypisują najobficiej występującemu związkowi, kurkuminie, działanie na obszary obejmujące stany zapalne, zdrowie serca i zaburzenia poznawcze.
Biorąc pod uwagę znaczny potencjał kurkuminy, słusznie poświęcamy trochę czasu na poznanie tego związku. Jest on głównym składnikiem suplementów diety, kosmetyków i aromatów spożywczych i występuje w kurkumie.
Chociaż kurkumina jest przede wszystkim polifenolem (cząsteczką pigmentacyjną odpowiedzialną za żółty kolor kurkumy), jej rola w dobrym samopoczuciu przyciągnęła uwagę zarówno naukowców, jak i entuzjastów wellness.
W artykule z 2017 r. na temat efektów kurkuminy na zdrowie człowieka stwierdzono, że większość proponowanych korzyści wynika z mechanizmów utleniania i stanu zapalnego. Przegląd sugeruje również, że kluczową zaletą kurkuminy jest to, że „stosunkowo niska dawka może zapewnić korzyści zdrowotne”, czynnik, który omówimy bardziej szczegółowo.[1]
Mówiąc o kurkuminie, nie można pominąć rodziny związków, do których należy – kurkuminoidów. Ta rodzina aktywnych pigmentów zawiera również demetoksykurkuminę i bisdemetoksykurkuminę, chociaż kurkumina jest najobficiej występującym składnikiem i została najlepiej zbadana. Kurkuminoidy nie są najlepiej przystosowanymi fitochemikaliami. Nie tylko mają niską biodostępność u ludzi, ale są też szybko metabolizowane, co prowadzi do krótkiego okresu półtrwania. Z powodu tych wyzwań wiele suplementów skoncentrowanych na kurkuminie wykorzystuje składniki drugorzędne w celu poprawy wchłaniania i wykorzystania potencjalnych korzyści zdrowotnych tego związku.[2]
Teraz, kiedy wiemy, dlaczego kurkuma jest czymś więcej niż tylko aromatyczną przyprawą, nadszedł czas, aby zagłębić się w jej potencjalne korzyści dla ludzkiego zdrowia.
Trafnie zatytułowany „mini-przegląd” terapeutycznych skutków kurkuminy podkreśla potencjalną rolę związku w takich procesach jak utlenianie, działanie drobnoustrojów i stany zapalne.[3] Chociaż naukowcy przyznają, że te efekty są zachęcające, w przeglądzie przedstawiono również główną wadę tego związku – problemy z biodostępnością. To powiedziawszy, te dowody w połączeniu z nowszymi badaniami dotyczącymi miażdżycy wskazują na obiecującą przyszłość kurkuminy.[4]
Biorąc pod uwagę rozpowszechnienie chorób związanych z sercem, ochronny wpływ kurkuminy może okazać się kluczowy. Na szczęście dwa badania, jedno z 2017 r., a drugie z 2020 r., podkreślają terapeutyczne możliwości kurkuminy, łącząc ten związek z przerostem serca, niewydolnością serca, zawałem mięśnia sercowego i powikłaniami sercowo-naczyniowymi.[5],[6]
Przyprawa wydaje się być dobrze tolerowana przez ludzi, przynajmniej przy stosowaniu krótkoterminowym (1–3 miesiące). Istnieje jednak różnica w wynikach dotyczących kurkumy i skoncentrowanych suplementów kurkuminy, przy czym te ostatnie zwiększają prawdopodobieństwo wystąpienia nudności, rozstroju żołądka, zawrotów głowy i biegunki.
Aby ograniczyć możliwość wystąpienia skutków ubocznych, nie należy przekraczać wytycznych producenta dotyczących dawkowania i zaczynać od niższej dawki, aby ocenić, jak reaguje organizm.
Przyjmowanie kurkumy jest proste, ponieważ prawdopodobnie używasz jej w różnych posiłkach. A jeśli nie, zdziwiłbyś się, jak wiele produktów spożywczych zawiera śladowe ilości kurkuminy. Jeśli jednak szukasz alternatywnego podejścia, rozważ napoje z kurkumy. Zawierające skoncentrowaną dawkę kurkumy wraz z kokosem, świeżym imbirem, cytryną i miodem, te szoty wellness zdobyły nazwę „Złotego mleka”.
Innym wygodnym podejściem do przyjmowania kurkumy są skoncentrowane suplementy. Jako dodatkowy bonus, wiele popularnych kapsułek lub tabletek zawiera również składniki drugorzędne, aby poprawić ogólny efekt lub uzupełnić wpływ tego związku na zdrowie.
Na przykład nasz suplement Immune Booster zawiera nie tylko CBD i witaminę A, ale także połączenie jeżówki, kurkumy i imbiru. Razem te elementy wspierają różne obszary dobrego samopoczucia, a jednocześnie są proste w dozowaniu. Jest to główny powód, dla którego warto wybierać suplementy z kurkumy, ponieważ określone formuły ułatwiają kontrolowanie i monitorowanie dziennego spożycia.
Ostoja kuchni indyjskiej, kurkuma to wszechstronna przyprawa o ogromnym potencjale. Kluczem do maksymalnego wykorzystania tej substancji fitochemicznej są bardziej rozległe badania na ludziach i odrębne wytyczne dotyczące dawkowania. Kurkuma często jest łączona ze składnikami poprawiającymi biodostępność, takimi jak liposomy, a naukowcy mają nadzieję na uzyskanie jaśniejszego obraz tego, jak związek ten może wspierać zdrowie serca, stany zapalne, zaburzenia poznawcze i wiele innych.
[1] Hewlings S.J., Kalman D.S. Curcumin: a review of its effects on human health. „Foods” (Basel, Switzerland). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5664031/. Opublikowano 22.10.2017. Dostęp 13.06.2022. [Źródło]
[2] Stohs S.J., Chen O., Ray S.D., Ji J., Bucci L.R., Preuss H.G. Highly bioavailable forms of curcumin and promising avenues for curcumin-based research and application: a Review. „Molecules” (Basel, Switzerland). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7144558/. Opublikowano 19.03.2020. Dostęp 13.06.2022. [Źródło]
[3] Slika L., Patra D. Traditional uses, therapeutic effects and recent advances of curcumin: A mini-review. „Mini Reviews in Medicinal Chemistry”. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32286941/. Opublikowano w 2020 r. Dostęp 13.06.2022. [Źródło]
[4] Marchio P., Guerra-Ojeda S., Vila J.M., Aldasoro M., Victor V.M., Mauricio M.D. Targeting early atherosclerosis: a focus on oxidative stress and inflammation. „Oxidative Medicine and Cellular Longevity”. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6636482/. Opublikowano 01.07. 2019. Dostęp 14.06.2022. [Źródło]
[5] Jiang S., Han J., Li T., Xin Z., Ma Z., Di W., Hu W., Gong B., Di S., Wang D., Yang Y. Curcumin as a potential protective compound against cardiac diseases. „Pharmacological Research”. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28274852/. Opublikowano w 2017 r. Dostęp 14.06.2022. [Źródło]
[6] Li H., Sureda A., Devkota H.P., Pittalà V., Barreca D., Silva A.S., Tewari D., Xu S., Nabavi S.M. Curcumin, the golden spice in treating cardiovascular diseases. „Biotechnology Advances”. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30716389/. Opublikowano w 2020 r. Dostęp 14.06.2022. [Źródło]
[1] Hewlings S.J., Kalman D.S. Curcumin: a review of its effects on human health. „Foods” (Basel, Switzerland). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5664031/. Opublikowano 22.10.2017. Dostęp 13.06.2022. [Źródło]
[2] Stohs S.J., Chen O., Ray S.D., Ji J., Bucci L.R., Preuss H.G. Highly bioavailable forms of curcumin and promising avenues for curcumin-based research and application: a Review. „Molecules” (Basel, Switzerland). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7144558/. Opublikowano 19.03.2020. Dostęp 13.06.2022. [Źródło]
[3] Slika L., Patra D. Traditional uses, therapeutic effects and recent advances of curcumin: A mini-review. „Mini Reviews in Medicinal Chemistry”. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32286941/. Opublikowano w 2020 r. Dostęp 13.06.2022. [Źródło]
[4] Marchio P., Guerra-Ojeda S., Vila J.M., Aldasoro M., Victor V.M., Mauricio M.D. Targeting early atherosclerosis: a focus on oxidative stress and inflammation. „Oxidative Medicine and Cellular Longevity”. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6636482/. Opublikowano 01.07. 2019. Dostęp 14.06.2022. [Źródło]
[5] Jiang S., Han J., Li T., Xin Z., Ma Z., Di W., Hu W., Gong B., Di S., Wang D., Yang Y. Curcumin as a potential protective compound against cardiac diseases. „Pharmacological Research”. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28274852/. Opublikowano w 2017 r. Dostęp 14.06.2022. [Źródło]
[6] Li H., Sureda A., Devkota H.P., Pittalà V., Barreca D., Silva A.S., Tewari D., Xu S., Nabavi S.M. Curcumin, the golden spice in treating cardiovascular diseases. „Biotechnology Advances”. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30716389/. Opublikowano w 2020 r. Dostęp 14.06.2022. [Źródło]