Author: Luke Sholl
About the author
A picture of Luke Sholl
Luke ma ponad 10 lat doświadczenia w pisaniu o CBD i kannabinoidach. To uznany dziennikarz i główny autor w firmie Cibdol oraz w innych publikacjach. Luke prezentuje informacje, które są oparte na faktach oraz dowodach, a jego fascynacja CBD obejmuje też sprawność fizyczną, odżywianie oraz zapobieganie chorobom.
Read more.

Anandamid: wszystko, co musisz wiedzieć

Anandamid

Anandamid (AEA) to związek chemiczny, którego pełna nazwa chemiczna to etanoloamid arachidonylu. Został on przemianowany na anandamid – „ananda” pochodzi od sanskryckiego słowa oznaczającego „radość, błogość lub szczęście”. Nie martw się, jeśli to wszystko brzmi trochę przytłaczająco; wyjaśnimy, czym jest AEA, co robi i jak zachęcić organizm do wytwarzania go w większych ilościach.

Co to jest ECS?

Zanim zabierzemy się za naukę dotyczącą anandamidu, warto zrobić krok wstecz i wyjaśnić rolę układu endokannabinoidowego (ECS). ECS jest integralną częścią tego, jak anandamid wywiera swoje błogie efekty.

Nasz układ endokannabinoidowy obejmuje rozległą sieć receptorów CB1 i CB2. Receptory te są niezwykle wyrafinowane z dwóch powodów. Po pierwsze, znajdują się w całym mózgu i ciele, a po drugie, są wyzwalane głównie przez obecność związków chemicznych zwanych kannabinoidami. Po aktywacji, receptory te wywołują różne zmiany biologiczne. Naukowcy uważają, że poprzez obszerne dokumentowanie tych interakcji, będziemy mogli wykorzystać kannabinoidy w celu poprawy swojego samopoczucia.

Wszystko brzmi dobrze, ale może zastanawiasz się, dlaczego nasz organizm reaguje na obecność kannabinoidów, związków zewnętrznych występujących w roślinach takich jak konopie siewne. Cóż, tutaj pojawia się anandamid. AEA jest jednym z kilku endo-kannabinoidów („endo” oznacza „wewnętrzny”). Pod względem chemicznym te endokannabinoidy są niezwykle podobne do kannabinoidów pochodzenia roślinnego. Nasz organizm wcale nie ewoluował, by akceptować kannabinoidy takie jak CBD – posiadał już własne!

Co to jest anandamid?

Gdy naukowcy zdali sobie sprawę z pomyłki, rozpoczęto prace nad zrozumieniem anandamidu i jego roli w codziennych funkcjach.

Wkrótce odkryli, że ta substancja neurochemiczna odgrywa zróżnicowaną rolę w kilku funkcjach organizmu poprzez interakcję z receptorami CB1 w ośrodkowym układzie nerwowym i CB2 w obwodowym układzie nerwowym.

Za co odpowiada anandamid?

Uważa się, że AEA reguluje funkcje takie jak pamięć, płodność, apetyt, wzorce snu, ból oraz motywację i przyjemność. Niestety, trudno jest dokładnie określić, co robi anandamid, ponieważ badania na ten temat są ograniczone. Kilka badań na modelach zwierzęcych sugeruje potencjalne mechanizmy działania, ale potrzeba więcej pracy, aby zrozumieć, jak te odkrycia przekładają się na ludzkie zachowanie.

To powiedziawszy, wiemy, że anandamid istnieje, wiemy, że wchodzi w interakcje z receptorami CB i wiemy, że te receptory wpływają na funkcje organizmu. Po prostu trzeba zdefiniować konkretne atrybuty AEA.

Gdzie występuje anandamid?

Mózg jest odpowiedzialny za syntezę anandamidu i bacznie obserwuje, ile go wytwarza. To jest główny powód, dla którego badania nad AEA są tak trudne – ten związek nie pozostaje długo w jednym miejscu, ponieważ nasz organizm ściśle reguluje jego poziom. Jednak dobrą wiadomością jest to, że istnieje kilka zewnętrznych metod regulacji AEA, takich jak dieta, ćwiczenia i, jak wkrótce omówimy, spożywanie CBD.

Jak mogę wyprodukować więcej anandamidu?

Jeśli chcesz zmaksymalizować potencjalny wpływ AEA na samopoczucie, nie jesteś sam. Biorąc pod uwagę powiązania tej molekuły z uczuciem przyjemności i reakcją na nagrodę, wiele osób (w tym naukowcy[1]) chce zrozumieć, jak wyższe poziomy AEA mogą wpływać na motywację, uzależnienie, lęk i pewne zaburzenia mózgu.

Dieta

Dieta

Masz teraz wymówkę, by rozkoszować się czekoladą. Uważa się, że czekolada zawiera substancję o nazwie teobromina, która powoduje, że mózg wytwarza więcej anandamidu. Teobromina może również spowolnić rozkład anandamidu i zapewniać korzyści na kilku frontach. Aby uzyskać najlepsze wyniki, spożywaj ciemną czekoladę, a nie mleczną; im bliżej czystego kakao[2], tym lepiej.

Jeśli nie jesteś fanem czekolady, następnym najodpowiedniejszym substytutem są trufle[3]. Używane przez prestiżowych szefów kuchni na całym świecie, czarne trufle to bardzo poszukiwany przysmak. Jeśli możesz sobie na nie pozwolić, trufle zawierają mnóstwo anandamidu. Na szczęście istnieją tańsze alternatywy, które zawierają anandamid, w tym herbata, pietruszka i seler.

Ćwiczenia

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, dlaczego sportowcy mówią o „euforii biegacza”? Cóż, możesz podziękować za to naszemu błogiemu przyjacielowi anandamidowi. Badanie opublikowane przez „Journal of Experimental Biology[4]” wykazało, że ćwiczenia pobudzają produkcję endokannabinoidów. Po zaledwie trzydziestu minutach biegania zarówno ludzie, jak i psy doświadczyli wzrostu poziomu AEA.

Niestety chodzenie nie jest tak efektywne. Aby uzyskać najbardziej znaczące korzyści, skup się na ćwiczeniach aerobowych i przyspiesz bicie serca.

Czy CBD zwiększa poziom anandamidu?

Przy całej tej rozmowie o kannabinoidach, endokannabinoidach i układzie endokannabinoidowym musimy oczywiście porozmawiać o roli CBD w poziomach anandamidu. Co zachęcające, uważa się, że CBD zwiększa naturalny poziom anandamidu, ale nie bezpośrednio. CBD hamuje enzym FAAH, cząsteczkę, która rozkłada AEA na inne związki.

Ponieważ CBD zakłóca ten proces, naturalne poziomy anandamidu są nie tylko większe, ale ten endokannabinoid utrzymuje się dłużej. Jest jeszcze wiele do nauczenia się o konsekwencjach tej wyjątkowej interakcji. Mimo to naukowcy mają nadzieję, że może to stać się obiecującą[5] strategią dla różnych zaburzeń nastroju i ruchu w przyszłości.

Aby doświadczyć holistycznego wpływu CBD, przejrzyj sklep Cibdol, gdzie znajdziesz pełny wybór kapsułek, olejów, kosmetyków i innych produktów. Lub, aby dowiedzieć się więcej o endokannabinoidach i ich wpływie na codzienne funkcje, wypróbuj naszą encyklopedię CBD.

Źródła

[1] Scherma, M., Masia, P., & Satta, V. (2019). Brain activity of anandamide: a rewarding bliss? NCBI. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6460372/ [Źródło]

[2] Nehlig, A. (2013). The neuroprotective effects of cocoa flavanol and its influence on cognitive performance. NCBI. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3575938/ [Źródło]

[3] Pacioni, G., Rapino, C., Zarivi, O., Falconi, A., Leonardi, M., Battista, N., Colafarina, S., Sergi, M., Bonfigli, A., Miranda, M., Barsacchi, D., & Maccarrone, M. (2015). Truffles contain endocannabinoid metabolic enzymes and anandamide. Phytochemistry, 110, 104–110. https://doi.org/10.1016/j.phytochem.2014.11.012 [Źródło]

[4] Thors, L., Belghiti, M., & Fowler, C. J. (2008). Inhibition of fatty acid amide hydrolase by kaempferol and related naturally occurring flavonoids. NCBI. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2538700/ [Źródło]

[5] Peres, F. F., Lima, A. C., Hallak, J. E. C., Crippa, J. A., Silva, R. H., & Abílio, V. C. (2018). Cannabidiol as a Promising Strategy to Treat and Prevent Movement Disorders? Frontiers in Pharmacology, 9. https://doi.org/10.3389/fphar.2018.00482 [Źródło]

Źródła

[1] Scherma, M., Masia, P., & Satta, V. (2019). Brain activity of anandamide: a rewarding bliss? NCBI. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6460372/ [Źródło]

[2] Nehlig, A. (2013). The neuroprotective effects of cocoa flavanol and its influence on cognitive performance. NCBI. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3575938/ [Źródło]

[3] Pacioni, G., Rapino, C., Zarivi, O., Falconi, A., Leonardi, M., Battista, N., Colafarina, S., Sergi, M., Bonfigli, A., Miranda, M., Barsacchi, D., & Maccarrone, M. (2015). Truffles contain endocannabinoid metabolic enzymes and anandamide. Phytochemistry, 110, 104–110. https://doi.org/10.1016/j.phytochem.2014.11.012 [Źródło]

[4] Thors, L., Belghiti, M., & Fowler, C. J. (2008). Inhibition of fatty acid amide hydrolase by kaempferol and related naturally occurring flavonoids. NCBI. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2538700/ [Źródło]

[5] Peres, F. F., Lima, A. C., Hallak, J. E. C., Crippa, J. A., Silva, R. H., & Abílio, V. C. (2018). Cannabidiol as a Promising Strategy to Treat and Prevent Movement Disorders? Frontiers in Pharmacology, 9. https://doi.org/10.3389/fphar.2018.00482 [Źródło]

Który produkt potrzebuję?