Nie wysyłamy na Twój adres
Z powodu przepisów i regulacji w Twoim kraju nie możemy wysyłać do Twojej obecnej lokalizacji. Jeśli masz jakiekolwiek pytania, prosimy o kontakt z namiJesteśmy tutaj, aby Ci pomóc
Masz pytania dotyczące naszych produktów lub treści? Nie wahaj się i skontaktuj się z nami.Search
Please insert a search term in the input field. If you have any question please contact us contact usBrak produktów
You have to add to cart at least 0 bottles or any program to make checkout.
You have to add to cart at least 0 bottles or any program to make checkout.
We don't ship to your address!
Due to your country law and regulations, we are not permitted to send to your current location. If you have any questions please contact usWe are here to help you
We are here for you. If you have any question please contact usSearch
Please insert a search term in the input field. If you have any question please contact usWe don't ship to your address!
Due to your country law and regulations, we are not permitted to send to your current location. If you have any questions please contact usWe are here to help you
We are here for you. If you have any question please contact usSearch
Please insert a search term in the input field. If you have any question please contact usLimonen to terpen, który również jest znany jako d-limonen i l-limonen. Terpeny to substancje aromatyczne występujące w setkach pokarmów i gatunków roślin (w tym Cannabis sativa). D-limonen jest jednym z najczęstszych terpenów występujących w naturze dzięki temu, że znajduje się w olejkach eterycznych owoców cytrusowych. Po wyizolowaniu, limonen jest stosowany w perfumach, środkach czyszczących i jako środek aromatyzujący w produktach żywnościowych.
D-limonen ma wyraźny pomarańczowy zapach, a l-limonen posiada aromat przypominający połączenie sosny i terpentyny.
pomarańczach, cytrynach, mandarynkach, limonkach, grejpfrutach oraz jałowcu.
Pomimo względnej stabilności chemicznej limonenu, badania efektów stosowania substancji są ograniczone. Przeprowadzono niewiele badań przedklinicznych. Sugeruje się, że limonen może mieć właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające i kardioprotekcyjne.
W 2006 r. Departament Chemii Medycznej i Produktów Naturalnych w Izraelu przeprowadził badanie in vitro z użyciem olejku cytrusowego. Stwierdzono, że „mieszankę oleju cytrusowego i MgCl₂ można stosować jako naturalny środek przeciwbakteryjny i przeciwzapalny”[1].
Drugie badanie in vitro, tym razem opublikowane przez „Journal of Oleo Science”, wykazało, że limonen hamuje prozapalne cytokiny. Chociaż prozapalne cytokiny są niezbędną częścią odpowiedzi zapalnej organizmu, zbyt duża ilość może prowadzić do wystąpienia przewlekłego stanu zapalnego. Autorzy publikacji sugerują, że „d-limonen można uznać za potencjalnego kandydata przeciwzapalnego”[2].
Po raportach dotyczących wpływu d-limonenu na tłuszcz zatrzymywany przez wątrobę, naukowcy z Chin postanowili zbadać substancję, wykorzystując zwierzęcy model otyłości wywołanej dietą bogatą w tłuszcz. Doszli oni do wniosku, że limonen może mieć zastosowanie jako suplement diety, „zapobiegając zaburzenia metaboliczne i łagodząc je”[3].
W przeglądzie z 2018 r. opublikowanym przez czasopismo "Experimental and Therapeutical Medicine" obserwowano wpływ d-limonenu na „szczury z samoistnym nadciśnieniem i skłonnościami do udaru” (SHRsp). Stwierdzono, że d-limonen obniża „skurczowe ciśnienie krwi szczurów SHRsp po udarze”, jednocześnie chroniąc przed zaburzeniami zarówno poznawczymi, jak i pamięciowymi[4].
Limonen został zatwierdzony przez amerykańską Agencję Żywności i Leków jako bezpieczny dodatek do żywności i środek aromatyzujący w 1994 roku. Podczas oceny toksyczności tego związku stwierdzono, że ma ona „stosunkowo niską toksyczność podczas przyjmowania doustnie”. Jedynym zgłoszonym działaniem niepożądanym było ryzyko podrażnienia skóry po zastosowaniu szamponów, kremów lub aerozoli z limonenem.
[1] Mizrahi, B., Shapira, L., Domb, A. J., & Houri-Haddad, Y. (2006). Citrus Oil and MgCl2as Antibacterial and Anti-Inflammatory Agents. Journal of Periodontology, 77(6), 963–968. https://doi.org/10.1902/jop.2006.050278 [Źródło]
[2] Yoon, W. J., Lee, N. H., & Hyun, C. G. (2010). Limonene Suppresses Lipopolysaccharide-Induced Production of Nitric Oxide, Prostaglandin E2, and Pro-inflammatory Cytokines in RAW 264.7 Macrophages. Journal of Oleo Science, 59(8), 415–421. https://doi.org/10.5650/jos.59.415 [Źródło]
[3] Jing, L., Zhang, Y., Fan, S., Gu, M., Guan, Y., Lu, X., Huang, C., & Zhou, Z. (2013). Preventive and ameliorating effects of citrus d-limonene on dyslipidemia and hyperglycemia in mice with high-fat diet-induced obesity. European Journal of Pharmacology, 715(1–3), 46–55. https://doi.org/10.1016/j.ejphar.2013.06.022 [Źródło]
[4] Wang, X., Li, G., & Shen, W. (2018). Protective effects of D-Limonene against transient cerebral ischemia in stroke-prone spontaneously hypertensive rats. NCBI. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5772658/ [Źródło]
[1] Mizrahi, B., Shapira, L., Domb, A. J., & Houri-Haddad, Y. (2006). Citrus Oil and MgCl2as Antibacterial and Anti-Inflammatory Agents. Journal of Periodontology, 77(6), 963–968. https://doi.org/10.1902/jop.2006.050278 [Źródło]
[2] Yoon, W. J., Lee, N. H., & Hyun, C. G. (2010). Limonene Suppresses Lipopolysaccharide-Induced Production of Nitric Oxide, Prostaglandin E2, and Pro-inflammatory Cytokines in RAW 264.7 Macrophages. Journal of Oleo Science, 59(8), 415–421. https://doi.org/10.5650/jos.59.415 [Źródło]
[3] Jing, L., Zhang, Y., Fan, S., Gu, M., Guan, Y., Lu, X., Huang, C., & Zhou, Z. (2013). Preventive and ameliorating effects of citrus d-limonene on dyslipidemia and hyperglycemia in mice with high-fat diet-induced obesity. European Journal of Pharmacology, 715(1–3), 46–55. https://doi.org/10.1016/j.ejphar.2013.06.022 [Źródło]
[4] Wang, X., Li, G., & Shen, W. (2018). Protective effects of D-Limonene against transient cerebral ischemia in stroke-prone spontaneously hypertensive rats. NCBI. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5772658/ [Źródło]