Author: Luke Sholl
About the author
A picture of Luke Sholl
Luke ma ponad 10 lat doświadczenia w pisaniu o CBD i kannabinoidach. To uznany dziennikarz i główny autor w firmie Cibdol oraz w innych publikacjach. Luke prezentuje informacje, które są oparte na faktach oraz dowodach, a jego fascynacja CBD obejmuje też sprawność fizyczną, odżywianie oraz zapobieganie chorobom.
Read more.

Co to jest limonen? 

Co to jest limonen?

Limonen to terpen, który również jest znany jako d-limonen i l-limonen. Terpeny to substancje aromatyczne występujące w setkach pokarmów i gatunków roślin (w tym Cannabis sativa). D-limonen jest jednym z najczęstszych terpenów występujących w naturze dzięki temu, że znajduje się w olejkach eterycznych owoców cytrusowych. Po wyizolowaniu, limonen jest stosowany w perfumach, środkach czyszczących i jako środek aromatyzujący w produktach żywnościowych.

Aromat

D-limonen ma wyraźny pomarańczowy zapach, a l-limonen posiada aromat przypominający połączenie sosny i terpentyny.

Znajduje się również w:

pomarańczach, cytrynach, mandarynkach, limonkach, grejpfrutach oraz jałowcu.

Wspierające badania

Pomimo względnej stabilności chemicznej limonenu, badania efektów stosowania substancji są ograniczone. Przeprowadzono niewiele badań przedklinicznych. Sugeruje się, że limonen może mieć właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające i kardioprotekcyjne.

W 2006 r. Departament Chemii Medycznej i Produktów Naturalnych w Izraelu przeprowadził badanie in vitro z użyciem olejku cytrusowego. Stwierdzono, że „mieszankę oleju cytrusowego i MgCl₂ można stosować jako naturalny środek przeciwbakteryjny i przeciwzapalny”[1].

Co to jest limonen?

Drugie badanie in vitro, tym razem opublikowane przez „Journal of Oleo Science”, wykazało, że limonen hamuje prozapalne cytokiny. Chociaż prozapalne cytokiny są niezbędną częścią odpowiedzi zapalnej organizmu, zbyt duża ilość może prowadzić do wystąpienia przewlekłego stanu zapalnego. Autorzy publikacji sugerują, że „d-limonen można uznać za potencjalnego kandydata przeciwzapalnego”[2].

Po raportach dotyczących wpływu d-limonenu na tłuszcz zatrzymywany przez wątrobę, naukowcy z Chin postanowili zbadać substancję, wykorzystując zwierzęcy model otyłości wywołanej dietą bogatą w tłuszcz. Doszli oni do wniosku, że limonen może mieć zastosowanie jako suplement diety, „zapobiegając zaburzenia metaboliczne i łagodząc je”[3].

W przeglądzie z 2018 r. opublikowanym przez czasopismo "Experimental and Therapeutical Medicine" obserwowano wpływ d-limonenu na „szczury z samoistnym nadciśnieniem i skłonnościami do udaru” (SHRsp). Stwierdzono, że d-limonen obniża „skurczowe ciśnienie krwi szczurów SHRsp po udarze”, jednocześnie chroniąc przed zaburzeniami zarówno poznawczymi, jak i pamięciowymi[4].

Bezpieczeństwo i skutki uboczne

Limonen został zatwierdzony przez amerykańską Agencję Żywności i Leków jako bezpieczny dodatek do żywności i środek aromatyzujący w 1994 roku. Podczas oceny toksyczności tego związku stwierdzono, że ma ona „stosunkowo niską toksyczność podczas przyjmowania doustnie”. Jedynym zgłoszonym działaniem niepożądanym było ryzyko podrażnienia skóry po zastosowaniu szamponów, kremów lub aerozoli z limonenem.

Źródła

[1] Mizrahi, B., Shapira, L., Domb, A. J., & Houri-Haddad, Y. (2006). Citrus Oil and MgCl2as Antibacterial and Anti-Inflammatory Agents. Journal of Periodontology, 77(6), 963–968. https://doi.org/10.1902/jop.2006.050278 [Źródło]

[2] Yoon, W. J., Lee, N. H., & Hyun, C. G. (2010). Limonene Suppresses Lipopolysaccharide-Induced Production of Nitric Oxide, Prostaglandin E2, and Pro-inflammatory Cytokines in RAW 264.7 Macrophages. Journal of Oleo Science, 59(8), 415–421. https://doi.org/10.5650/jos.59.415 [Źródło]

[3] Jing, L., Zhang, Y., Fan, S., Gu, M., Guan, Y., Lu, X., Huang, C., & Zhou, Z. (2013). Preventive and ameliorating effects of citrus d-limonene on dyslipidemia and hyperglycemia in mice with high-fat diet-induced obesity. European Journal of Pharmacology, 715(1–3), 46–55. https://doi.org/10.1016/j.ejphar.2013.06.022 [Źródło]

[4] Wang, X., Li, G., & Shen, W. (2018). Protective effects of D-Limonene against transient cerebral ischemia in stroke-prone spontaneously hypertensive rats. NCBI. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5772658/ [Źródło]

Źródła

[1] Mizrahi, B., Shapira, L., Domb, A. J., & Houri-Haddad, Y. (2006). Citrus Oil and MgCl2as Antibacterial and Anti-Inflammatory Agents. Journal of Periodontology, 77(6), 963–968. https://doi.org/10.1902/jop.2006.050278 [Źródło]

[2] Yoon, W. J., Lee, N. H., & Hyun, C. G. (2010). Limonene Suppresses Lipopolysaccharide-Induced Production of Nitric Oxide, Prostaglandin E2, and Pro-inflammatory Cytokines in RAW 264.7 Macrophages. Journal of Oleo Science, 59(8), 415–421. https://doi.org/10.5650/jos.59.415 [Źródło]

[3] Jing, L., Zhang, Y., Fan, S., Gu, M., Guan, Y., Lu, X., Huang, C., & Zhou, Z. (2013). Preventive and ameliorating effects of citrus d-limonene on dyslipidemia and hyperglycemia in mice with high-fat diet-induced obesity. European Journal of Pharmacology, 715(1–3), 46–55. https://doi.org/10.1016/j.ejphar.2013.06.022 [Źródło]

[4] Wang, X., Li, G., & Shen, W. (2018). Protective effects of D-Limonene against transient cerebral ischemia in stroke-prone spontaneously hypertensive rats. NCBI. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5772658/ [Źródło]

Który produkt potrzebuję?