About the author
Sources
Źródła

[1] Huang, Q., Yang, X., & Li, W. (2005). Study on anti-senescence and anti-oxidation effects of soybean isoflavones in rats. CNKI. http://en.cnki.com.cn/Article_en/CJFDTotal-ZSPZ200505008.htm [Źródło]

[2] Koblovská, R. (2008). Isoflavones in the Rutaceae family. INSTITUTE OF CHEMICAL TECHNOLOGY. Published. http://www.pollenbiology.cz/resources/Theses/2008_Koblovska_PhD.pdf [Źródło]

[3] Higdon, J. (2004). Soy Isoflavones. Oregon State University. Published. https://lpi.oregonstate.edu/mic/dietary-factors/phytochemicals/soy-isoflavones [Źródło]

Back

Co to są izoflawony?

Co to są izoflawony?

Izoflawony to grupa flawonoidów występująca przede wszystkim w rodzinie Fabaceae, która obejmuje rośliny bobowate. Jednakże istnieją wstępne dowody sugerujące, że rodziny Rutaceae (rutowate), Cannabaceae (konopiowate) i Solanaceae (psiankowate) również wytwarzają izoflawony. Uważa się, że izoflawony po konsumpcji działają jako fitoestrogeny. Ponieważ wiążą się z receptorami estrogenowymi, jest możliwe, że wpływają na wytwarzanie hormonów płciowych i enzymów.

Kolor

Izoflawony nie występują tak powszechnie, jak inne rodzaje flawonoidów. Najczęstsze izoflawony to diadzeina, genisteina i biochanina A i posiadają one różne kolory.

Występują również w

Soi warzywnej, czerwonej koniczynie, białej koniczynie (w nasionach) oraz nasionach konopi włóknistych.

Badania wspierające

Co to są izoflawony?

Szczegółowe korzyści płynące z konsumpcji izoflawonów wciąż są badane.

W 2001 roku, Instytut Chemii i Technologii Żywnościowej w Wiedniu badał ekstrakty izoflawonów genisteiny, diadzeniny i biochaniny A. Badacze doszli do wniosku, że te związki chemiczne mają „dużą zdolność do oczyszczania z wolnych rodników”. Określenie to stosowane jest w odniesieniu do zmniejszania przez nie produkcji wolnych rodników.

Jako część badań[1] na zwierzętach w 2005 roku, chińscy badacze podkreślili „przeciwutleniające” działanie izoflawonów soi u szczurów na przestrzeni czterech tygodni. Porównali oni wyniki pobrane z wątrób zwierząt przed i po badaniach, odkrywając, że izoflawony wpłynęły na wytwarzanie enzymów przeciwutleniających. W rezultacie, ilość wolnych rodników tlenowych uległa zmniejszeniu.

Dysertacja ukończona w Instytucie Technologii Chemii w Pradze podkreśliła[2] obecność izoflawonów w rodzinach roślin innych niż bobowate. Te badania sprawdzały również potencjalny korzystny wpływ izoflawonów na raka piersi i prostaty, menopauzę, osteoporozę i choroby układu krążenia.

Bezpieczeństwo i skutki uboczne

Izoflawony zdają się być dobrze tolerowane u ludzi, a Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności nie znalazł żadnych szkodliwych efektów. Jednakże są sprzeczne dowody odnośnie ich wpływu na receptory estrogenowe. Przedkliniczne badania[3] wskazują na potencjalne ryzyko związane w nadmiernym przyjmowaniem izoflawonów soi u kobiet z historią raka piersi.

Wszyscy zgadzają się co do tego, że brakuje danych na temat długoterminowych skutków przyjmowania izoflawonów.

Źródła

[1] Huang, Q., Yang, X., & Li, W. (2005). Study on anti-senescence and anti-oxidation effects of soybean isoflavones in rats. CNKI. http://en.cnki.com.cn/Article_en/CJFDTotal-ZSPZ200505008.htm [Źródło]

[2] Koblovská, R. (2008). Isoflavones in the Rutaceae family. INSTITUTE OF CHEMICAL TECHNOLOGY. Published. http://www.pollenbiology.cz/resources/Theses/2008_Koblovska_PhD.pdf [Źródło]

[3] Higdon, J. (2004). Soy Isoflavones. Oregon State University. Published. https://lpi.oregonstate.edu/mic/dietary-factors/phytochemicals/soy-isoflavones [Źródło]

Author
Luke Sholl

Title/author.

Luke Sholl
Luke ma ponad 10 lat doświadczenia w pisaniu o CBD i kannabinoidach. To uznany dziennikarz i główny autor w firmie Cibdol oraz w innych publikacjach. Luke prezentuje informacje, które są oparte na faktach oraz dowodach, a jego fascynacja CBD obejmuje też sprawność fizyczną, odżywianie oraz zapobieganie chorobom.
Luke Sholl

Title/author.

Luke Sholl
Luke ma ponad 10 lat doświadczenia w pisaniu o CBD i kannabinoidach. To uznany dziennikarz i główny autor w firmie Cibdol oraz w innych publikacjach. Luke prezentuje informacje, które są oparte na faktach oraz dowodach, a jego fascynacja CBD obejmuje też sprawność fizyczną, odżywianie oraz zapobieganie chorobom.
Źródła

[1] Huang, Q., Yang, X., & Li, W. (2005). Study on anti-senescence and anti-oxidation effects of soybean isoflavones in rats. CNKI. http://en.cnki.com.cn/Article_en/CJFDTotal-ZSPZ200505008.htm [Źródło]

[2] Koblovská, R. (2008). Isoflavones in the Rutaceae family. INSTITUTE OF CHEMICAL TECHNOLOGY. Published. http://www.pollenbiology.cz/resources/Theses/2008_Koblovska_PhD.pdf [Źródło]

[3] Higdon, J. (2004). Soy Isoflavones. Oregon State University. Published. https://lpi.oregonstate.edu/mic/dietary-factors/phytochemicals/soy-isoflavones [Źródło]

Który produkt potrzebuję?