Nie wysyłamy na Twój adres
Z powodu przepisów i regulacji w Twoim kraju nie możemy wysyłać do Twojej obecnej lokalizacji. Jeśli masz jakiekolwiek pytania, prosimy o kontakt z namiJesteśmy tutaj, aby Ci pomóc
Masz pytania dotyczące naszych produktów lub treści? Nie wahaj się i skontaktuj się z nami.Search
Please insert a search term in the input field. If you have any question please contact us contact usBrak produktów
You have to add to cart at least 0 bottles or any program to make checkout.
You have to add to cart at least 0 bottles or any program to make checkout.
We don't ship to your address!
Due to your country law and regulations, we are not permitted to send to your current location. If you have any questions please contact usWe are here to help you
We are here for you. If you have any question please contact usSearch
Please insert a search term in the input field. If you have any question please contact usWe don't ship to your address!
Due to your country law and regulations, we are not permitted to send to your current location. If you have any questions please contact usWe are here to help you
We are here for you. If you have any question please contact usSearch
Please insert a search term in the input field. If you have any question please contact usIzoflawony to grupa flawonoidów występująca przede wszystkim w rodzinie Fabaceae, która obejmuje rośliny bobowate. Jednakże istnieją wstępne dowody sugerujące, że rodziny Rutaceae (rutowate), Cannabaceae (konopiowate) i Solanaceae (psiankowate) również wytwarzają izoflawony. Uważa się, że izoflawony po konsumpcji działają jako fitoestrogeny. Ponieważ wiążą się z receptorami estrogenowymi, jest możliwe, że wpływają na wytwarzanie hormonów płciowych i enzymów.
Izoflawony nie występują tak powszechnie, jak inne rodzaje flawonoidów. Najczęstsze izoflawony to diadzeina, genisteina i biochanina A i posiadają one różne kolory.
Soi warzywnej, czerwonej koniczynie, białej koniczynie (w nasionach) oraz nasionach konopi włóknistych.
Szczegółowe korzyści płynące z konsumpcji izoflawonów wciąż są badane.
W 2001 roku, Instytut Chemii i Technologii Żywnościowej w Wiedniu badał ekstrakty izoflawonów genisteiny, diadzeniny i biochaniny A. Badacze doszli do wniosku, że te związki chemiczne mają „dużą zdolność do oczyszczania z wolnych rodników”. Określenie to stosowane jest w odniesieniu do zmniejszania przez nie produkcji wolnych rodników.
Jako część badań[1] na zwierzętach w 2005 roku, chińscy badacze podkreślili „przeciwutleniające” działanie izoflawonów soi u szczurów na przestrzeni czterech tygodni. Porównali oni wyniki pobrane z wątrób zwierząt przed i po badaniach, odkrywając, że izoflawony wpłynęły na wytwarzanie enzymów przeciwutleniających. W rezultacie, ilość wolnych rodników tlenowych uległa zmniejszeniu.
Dysertacja ukończona w Instytucie Technologii Chemii w Pradze podkreśliła[2] obecność izoflawonów w rodzinach roślin innych niż bobowate. Te badania sprawdzały również potencjalny korzystny wpływ izoflawonów na raka piersi i prostaty, menopauzę, osteoporozę i choroby układu krążenia.
Izoflawony zdają się być dobrze tolerowane u ludzi, a Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności nie znalazł żadnych szkodliwych efektów. Jednakże są sprzeczne dowody odnośnie ich wpływu na receptory estrogenowe. Przedkliniczne badania[3] wskazują na potencjalne ryzyko związane w nadmiernym przyjmowaniem izoflawonów soi u kobiet z historią raka piersi.
Wszyscy zgadzają się co do tego, że brakuje danych na temat długoterminowych skutków przyjmowania izoflawonów.
[1] Huang, Q., Yang, X., & Li, W. (2005). Study on anti-senescence and anti-oxidation effects of soybean isoflavones in rats. CNKI. http://en.cnki.com.cn/Article_en/CJFDTotal-ZSPZ200505008.htm [Źródło]
[2] Koblovská, R. (2008). Isoflavones in the Rutaceae family. INSTITUTE OF CHEMICAL TECHNOLOGY. Published. http://www.pollenbiology.cz/resources/Theses/2008_Koblovska_PhD.pdf [Źródło]
[3] Higdon, J. (2004). Soy Isoflavones. Oregon State University. Published. https://lpi.oregonstate.edu/mic/dietary-factors/phytochemicals/soy-isoflavones [Źródło]
[1] Huang, Q., Yang, X., & Li, W. (2005). Study on anti-senescence and anti-oxidation effects of soybean isoflavones in rats. CNKI. http://en.cnki.com.cn/Article_en/CJFDTotal-ZSPZ200505008.htm [Źródło]
[2] Koblovská, R. (2008). Isoflavones in the Rutaceae family. INSTITUTE OF CHEMICAL TECHNOLOGY. Published. http://www.pollenbiology.cz/resources/Theses/2008_Koblovska_PhD.pdf [Źródło]
[3] Higdon, J. (2004). Soy Isoflavones. Oregon State University. Published. https://lpi.oregonstate.edu/mic/dietary-factors/phytochemicals/soy-isoflavones [Źródło]