Nie wysyłamy na Twój adres
Z powodu przepisów i regulacji w Twoim kraju nie możemy wysyłać do Twojej obecnej lokalizacji. Jeśli masz jakiekolwiek pytania, prosimy o kontakt z namiJesteśmy tutaj, aby Ci pomóc
Masz pytania dotyczące naszych produktów lub treści? Nie wahaj się i skontaktuj się z nami.Search
Please insert a search term in the input field. If you have any question please contact us contact usBrak produktów
You have to add to cart at least 0 bottles or any program to make checkout.
You have to add to cart at least 0 bottles or any program to make checkout.
We don't ship to your address!
Due to your country law and regulations, we are not permitted to send to your current location. If you have any questions please contact usWe are here to help you
We are here for you. If you have any question please contact usSearch
Please insert a search term in the input field. If you have any question please contact usWe don't ship to your address!
Due to your country law and regulations, we are not permitted to send to your current location. If you have any questions please contact usWe are here to help you
We are here for you. If you have any question please contact usSearch
Please insert a search term in the input field. If you have any question please contact usKariofilen należy do grupy związków chemicznych znajdujących się w konopiach znanych jako terpeny. Konkretnie, jest on seskwiterpenem, ponieważ zawiera trzy jednostki izoprenu w swojej strukturze. Jako jeden z najobficiej występujących terpenów w konopiach, kariofilen znajduje się w dużych ilościach w wielu odmianach. Jest ceniony ze względu na swój wyjątkowy smaki i aromat, ale ma również potencjał leczniczy.
Spis treści
W przeciwieństwie do innych terpenów, kariofilen odgrywa rolę kannabinoidu i działa podobnie do CBD. Jego unikalna struktura pozwala mu wiązać się z receptorem CB2 w układzie endokannabinoidowym. Przyjrzyjmy się bliżej kariofilenowi, jego cechom i potencjałowi medycznemu.
Kariofilen wytwarza aromat pieprzu, przypraw i goździków. Ponieważ występuje w stosunkowo dużych ilościach, odgrywa sporą rolę w charakterystycznym zapachu kwitnących konopi.
Kariofilen występuje również w innych roślinach. Ten związek jest podstawą w znanych, ziemistych zapachach czarnego pieprzu, bazylii, chmielu, cynamonu oraz oregano. Badacze sklasyfikowali kariofilen jako „kannabinoid spożywczy[1]”, z racji tego, że występuje on w wielu ziołach i przyprawach stosowanych w kuchni. Co ciekawe, kariofilen oferuje konsumentom możliwość regulacji układu endokannabinoidowego poprzez spożywanie jedzenia. W miarę kolejnych odkryć naukowych, ten związek prawdopodobnie jeszcze bardziej zyska na popularności.
Naukowcy dogłębnie zbadali kariofilen. Pomimo niedużej ilości prób klinicznych, badania na zwierzętach wykazały szeroki potencjał medyczny. Kariofilen oddziałuje poprzez układ endokannabinoidowy, jak również przez inne mechanizmy. Na razie w badaniach zidentyfikowano[2] jego następujące właściwości:
• przeciwutleniające;
• neuroprotekcyjne;
• przeciwbakteryjne;
• gastroprotekcyjne;
• przeciwdrgawkowe;
• potencjalna redukcja stanu zapalnego;
• potencjalne łagodzenie bólu;
• potencjalna pomoc w leczeniu alkoholizmu.
Choć te efekty są zachęcające, to jeszcze nie zostały potwierdzone one u ludzi. Mimo to, badania przeprowadzone na poziomie komórkowym oraz na zwierzętach dają nam obraz tego, jakie korzyści kariofilen mógłby wywoływać na organizm człowieka.
Kariofilen może być kluczowy w przyszłych terapiach stanów lękowych i depresji. Badania na zwierzętach[3] opublikowane w czasopiśmie „Physiology & Behavior” wykazały, że kariofilen wywołuje znaczące zmiany behawioralne w stanach lękowych i depresji u myszy. Gryzonie te były przedmiotem serii testów mierzących zaburzenia psychiczne, lęk oraz depresję.
Badacze odkryli, że podanie myszom kariofilenu obniża poziom lęku, depresji oraz zachowań kompulsywnych. Te działania przypisuje się zdolności kariofilenu do wiązania się z receptorami CB2 ulokowanymi w miejscach związanych ze stanami lękowymi i depresją. To odkrycie zostało potwierdzone, kiedy badacze podali myszom substancję blokującą receptory CB2. Kiedy receptory CB2 były zablokowane, kariofilen nie dawał już tych samych efektów.
Co ciekawe, kariofilen może pomagać w przełamaniu cyklu uzależnienia od alkoholu — zaburzenia częściowo zakorzenionego w dopaminowym układzie nagrody. Badania[4] opublikowane w czasopiśmie „Pharmacology Biochemistry and Behavior” wykazały, że receptory CB2 w mózgu mogą odgrywać rolę w alkoholowym mechanizmie nagrody.
W tych badaniach, naukowcy analizowali działanie kariofilenu na konsumpcję alkoholu u myszy. Pozwolili gryzoniom na picie z dwóch butelek, z których jedna wypełniona była alkoholem, a druga wodą. Badacze zwiększali moc alkoholu z każdym dniem. Po otrzymaniu zastrzyków z kariofilenu, myszy dobrowolnie ograniczyły spożywanie alkoholu. Co więcej, wznowiły picie alkoholu po tym, jak badacze podali im blokery receptorów CB2. Naukowcy twierdzą, że układ receptorów CB2 zdaje się odgrywać rolę w uzależnieniu od alkoholu i mógłby być w przyszłości brany pod uwagę w leczeniu alkoholizmu.
Kariofilen — oraz jego powinowactwo do starego, dobrego receptora CB2 — może również łagodzić stany zapalne oraz ból neuropatyczny. Kilka badań sugeruje, że receptor CB2 bierze udział w regulacji obydwu tych stanów.
W badaniach z 2014[5] roku opublikowanych w czasopiśmie "European Neuropsychopharmacology" testowano kariofilen na myszach, aby zaobserwować jego potencjalne działanie przeciwzapalne oraz przeciwbólowe. Badacze odkryli, że ten kannabinoid spożywczy był w stanie zredukować późny stan zapalny przez swoje oddziaływanie na receptor CB2, jednak nie wykazał żadnego działania na wcześniejszych etapach stanu zapalnego.
Jeśli chodzi o ból neuropatyczny, kariofilen był w stanie zmniejszyć uczucie gorąca wywołane przez temperaturę oraz zredukować zapalenie tkanki nerwowej rdzenia kręgowego. Badacze doszli do wniosku, że rezultaty sugerują ważną rolę czynników dietetycznych w regulacji tych stanów.
Kariofilen zdaje się również ograniczać napady padaczkowe. Badania[6] w „Epilepsy & Behavior” pokazały, jak „przeciwdrgawkowa” dawka kariofilenu była w stanie zredukować ostrość napadów padaczkowych u myszy. Badacze zasugerowali, że ten terpen powinien być badany dalej pod kątem stworzenia leku przeciwdrgawkowego.
[1] Gertsch, J., Leonti, M., & Raduner, S. (2008). Beta-caryophyllene is a dietary cannabinoid. NCBI. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2449371/ [Źródło]
[2] Russo, E. B., & Marcu, J. (2017). Cannabis Pharmacology: The Usual Suspects and a Few Promising Leads. Cannabinoid Pharmacology, 67–134. https://doi.org/10.1016/bs.apha.2017.03.004 [Źródło]
[3] Bahi, A., al Mansouri, S., al Memari, E., al Ameri, M., Nurulain, S. M., & Ojha, S. (2014). β-Caryophyllene, a CB2 receptor agonist produces multiple behavioral changes relevant to anxiety and depression in mice. Physiology & Behavior, 135, 119–124. https://doi.org/10.1016/j.physbeh.2014.06.003 [Źródło]
[4] al Mansouri, S., Ojha, S., al Maamari, E., al Ameri, M., Nurulain, S. M., & Bahi, A. (2014). The cannabinoid receptor 2 agonist, β-caryophyllene, reduced voluntary alcohol intake and attenuated ethanol-induced place preference and sensitivity in mice. Pharmacology Biochemistry and Behavior, 124, 260–268. https://doi.org/10.1016/j.pbb.2014.06.025 [Źródło]
[5] Klauke, A. L., Racz, I., Pradier, B., Markert, A., Zimmer, A., Gertsch, J., & Zimmer, A. (2014). The cannabinoid CB2 receptor-selective phytocannabinoid beta-caryophyllene exerts analgesic effects in mouse models of inflammatory and neuropathic pain. European Neuropsychopharmacology, 24(4), 608–620. https://doi.org/10.1016/j.euroneuro.2013.10.008 [Źródło]
[6] Oliveira, C. C. D., Oliveira, C. V. D., Grigoletto, J., Ribeiro, L. R., Funck, V. R., Grauncke, A. C. B., Souza, T. L. D., Souto, N. S., Furian, A. F., Menezes, I. R. A., & Oliveira, M. S. (2016). Anticonvulsant activity of β-caryophyllene against pentylenetetrazol-induced seizures. Epilepsy & Behavior, 56, 26–31. https://doi.org/10.1016/j.yebeh.2015.12.040 [Źródło]
[1] Gertsch, J., Leonti, M., & Raduner, S. (2008). Beta-caryophyllene is a dietary cannabinoid. NCBI. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2449371/ [Źródło]
[2] Russo, E. B., & Marcu, J. (2017). Cannabis Pharmacology: The Usual Suspects and a Few Promising Leads. Cannabinoid Pharmacology, 67–134. https://doi.org/10.1016/bs.apha.2017.03.004 [Źródło]
[3] Bahi, A., al Mansouri, S., al Memari, E., al Ameri, M., Nurulain, S. M., & Ojha, S. (2014). β-Caryophyllene, a CB2 receptor agonist produces multiple behavioral changes relevant to anxiety and depression in mice. Physiology & Behavior, 135, 119–124. https://doi.org/10.1016/j.physbeh.2014.06.003 [Źródło]
[4] al Mansouri, S., Ojha, S., al Maamari, E., al Ameri, M., Nurulain, S. M., & Bahi, A. (2014). The cannabinoid receptor 2 agonist, β-caryophyllene, reduced voluntary alcohol intake and attenuated ethanol-induced place preference and sensitivity in mice. Pharmacology Biochemistry and Behavior, 124, 260–268. https://doi.org/10.1016/j.pbb.2014.06.025 [Źródło]
[5] Klauke, A. L., Racz, I., Pradier, B., Markert, A., Zimmer, A., Gertsch, J., & Zimmer, A. (2014). The cannabinoid CB2 receptor-selective phytocannabinoid beta-caryophyllene exerts analgesic effects in mouse models of inflammatory and neuropathic pain. European Neuropsychopharmacology, 24(4), 608–620. https://doi.org/10.1016/j.euroneuro.2013.10.008 [Źródło]
[6] Oliveira, C. C. D., Oliveira, C. V. D., Grigoletto, J., Ribeiro, L. R., Funck, V. R., Grauncke, A. C. B., Souza, T. L. D., Souto, N. S., Furian, A. F., Menezes, I. R. A., & Oliveira, M. S. (2016). Anticonvulsant activity of β-caryophyllene against pentylenetetrazol-induced seizures. Epilepsy & Behavior, 56, 26–31. https://doi.org/10.1016/j.yebeh.2015.12.040 [Źródło]