Nie wysyłamy na Twój adres
Z powodu przepisów i regulacji w Twoim kraju nie możemy wysyłać do Twojej obecnej lokalizacji. Jeśli masz jakiekolwiek pytania, prosimy o kontakt z namiJesteśmy tutaj, aby Ci pomóc
Masz pytania dotyczące naszych produktów lub treści? Nie wahaj się i skontaktuj się z nami.Search
Please insert a search term in the input field. If you have any question please contact us contact usBrak produktów
You have to add to cart at least 0 bottles or any program to make checkout.
You have to add to cart at least 0 bottles or any program to make checkout.
We don't ship to your address!
Due to your country law and regulations, we are not permitted to send to your current location. If you have any questions please contact usWe are here to help you
We are here for you. If you have any question please contact usSearch
Please insert a search term in the input field. If you have any question please contact usWe don't ship to your address!
Due to your country law and regulations, we are not permitted to send to your current location. If you have any questions please contact usWe are here to help you
We are here for you. If you have any question please contact usSearch
Please insert a search term in the input field. If you have any question please contact usL-karnityna odgrywa kluczową rolę w przetwarzaniu tłuszczu w energię. I chociaż organizm z powodzeniem przekształca pewne aminokwasy w L-karnitynę, przyjmowanie suplementów lub spożywania pokarmów, które są naturalnie bogate w tę substancję, mogą być korzystne. Aby dowiedzieć się, jak L-karnityna wpływa na samopoczucie i czy powinieneś zwiększyć jej spożycie, czytaj dalej.
Pochodząca z aminokwasów lewokarnityna (powszechnie zwana L-karnityną) jest warunkowo niezbędnym składnikiem odżywczym – co oznacza, że organizm wytwarza tylko tyle, ile potrzebuje, kiedy tego potrzebuje. U większości ludzi proces ten przebiega bez interwencji, a zbilansowana dieta dostarcza całą potrzebną im L-karnitynę[1].
Mimo to istnieją okoliczności, w których produkcja L-karnityny jest zachwiana, co sprawia, że określone pokarmy i suplementy są koniecznością. Suplementacja L-karnityną może również wiązać się z fizycznymi korzyściami zdrowotnymi, co niedługo omówimy bardziej szczegółowo. Na razie skupmy się na tym, jak działa ta substancja odżywcza.
U ludzi L-karnityna odgrywa ważną rolę w produkcji energii poprzez przekształcanie tłuszczu. Czyni to dostarczając kwasy tłuszczowe do mitochondriów komórkowych, tak zwanych „elektrowni” komórek. Mitochondria są odpowiedzialne za wytwarzanie energii chemicznej i zasilanie komórek, aby mogły prawidłowo funkcjonować.
Jednak do wytworzenia L-karnityny organizm wykorzystuje dwa aminokwasy prekursorowe: lizynę i metioninę. Następnie przekształca te związki w wątrobie w L-karnitynę i przechowuje ją w mięśniach (ponad 95%) i mózgu na wypadek, gdyby potrzebowały one jej dodających energii zdolności.
L-karnityna jest powszechnie dostępna w suplementach i żywności oraz jest jednym z kilku składników odżywczych należących do szerszej rodziny karnityny. Każda odmiana pomaga w produkcji energii, ale ma nieco inny mechanizm i efekt w organizmie.
• Acetylo-L-karnityna: chociaż bardzo podobna do L-karnityny, acetylo-L-karnityna (ALCAR) lepiej przekracza barierę krew-mózg. Naukowcy aktywnie badają jej potencjał w zaburzeniach poznawczych[2].
• D-karnityna: ta wersja jest antybohaterem rodziny karnityny, ponieważ może blokować wchłanianie bardziej wartościowych postaci substancji.
• L-winian L-karnityny: popularny wśród sportowców i w branży fitness, L-winian L-karnityny ma wpływ na wzrost mięśni i wydajność organizmu[3].
• Propionylo-L-karnityna: ta postać L-karnityny jest ściśle powiązana z układem oddechowym, z możliwymi korzyściami dla wydajności beztlenowej[4].
Biorąc pod uwagę rolę L-karnityny w przekształcaniu tłuszczu w energię i jej obfitość w tkance mięśniowej, potencjalne korzyści obejmują dwa ściśle powiązane procesy – regenerację mięśni i utratę wagi.
Przegląd z 2018 r. daje nam dość szczegółowy wgląd w rolę L-karnityny w wynikach sportowych. Co ciekawe, naukowcy podsumowują, że suplementacja może być korzystna nie tylko dla „zdrowej, młodej i aktywnej populacji”, ale także dla „starszych osób uprawiających umiarkowane ćwiczenia”[5].
W artykule przedstawiono obszary, na które L-karnityna może wpływać, w tym sarkomery mięśni, funkcję mięśni beztłuszczowych i dysfunkcję mitochondriów. Chociaż wszystko to brzmi pozytywnie, ważne jest, aby podkreślić, że wyniki różnią się w zależności od wieku, płci, poziomu stresu i intensywności treningu, a naukowcy przyznają, że dalsze badania są uzasadnione.
Związek między L-karnityną a utratą wagi wynika z roli tego składnika odżywczego w przekształcaniu tłuszczu w energię. Jednak w przypadku tak złożonego tematu, jak masa ciała, czy aby zwiększyć utratę tłuszczu wystarczy po prostu zwiększyć poziom L-karnityny?
Przegląd systematyczny i metaanaliza z 2016 r. zadają właśnie to pytanie, badając wpływ L-karnityny na utratę wagi u dorosłych. Wyniki dziewięciu badań wykazują, że „osoby, które otrzymały karnitynę, straciły znacznie więcej wagi i wykazały spadek wskaźnika masy ciała”. W rezultacie naukowcy doszli do wniosku, że karnityna może stanowić część wielokierunkowego podejścia do utraty wagi[6].
Choć obiecujący, ten przegląd nie dostarcza wystarczających dowodów, aby z całą pewnością stwierdzić, że zwiększenie poziomu L-kartyniny koreluje z utratą tkanki tłuszczowej.
Chociaż istnieją ogólne wytyczne dotyczące dawkowania L-karnityny (i jej postaci), badania muszą jeszcze określić optymalne zakresy. Kierując się radą lekarza lub farmaceuty, możesz znaleźć dawkę i schemat stosowania, który spełni Twoje potrzeby zdrowotne.
Aby wesprzeć podejmowanie decyzji, przedstawiamy zakresy dawek stosowane w pracach badawczych:
• L-karnityna: 500–2000 mg dziennie,
• acetylo-L-karnityna: 600–2500 mg dziennie,
• L-winian L-karnityny: 1000–4000 mg dziennie,
• propionylo-L-karnityna: 400–1000 mg dziennie.
Należy podkreślić, że amerykański Narodowy Instytut Zdrowia nie podaje zaleceń dotyczących spożycia L-karnityny. Po przejrzeniu dowodów w 1989 r., naukowcy doszli do wniosku, że nie jest to niezbędny składnik odżywczy. Organizm nie tylko produkuje L-karnitynę, której potrzebuje do funkcjonowania, ale większość z nas otrzymuje też wystarczającą ilość dodatkowej L-karnityny poprzez zbilansowaną dietę[1].
Mając wyobrażenie o tym, ile L-karnityny należy spożywać, masz dwie możliwości zwiększenia jej spożycia – żywność lub suplementy. Ten pierwszy sposób nie będzie dostarczać tak dużo L-karnityny, ale może być lepszy w zależności od stylu życia i celów żywieniowych.
Pokarmy bogate w L-karnitynę to:
• stek wołowy,
• mielona wołowina,
• ser,
• mleko,
• dorsz.
Zapewne zauważyłeś, że najbogatszym naturalnym źródłem L-karnityny są produkty pochodzenia zwierzęcego. Jednak w gotowanych szparagach i pieczywie pełnoziarnistym też znajduje się niewielka ilość L-karnityny (0,1–0,2 mg). Dla porównania, 100 gramów steku wołowego zawiera do 162 mg L-karnityny, co czyni go znacznie lepszą opcją.
Ostatnią kwestią, którą należy wziąć pod uwagę podczas przyjmowania L-karnityny, jest odpowiednia pora. Kilka badań pokazuje, że najlepszy czas na zażywanie L-karnityny to krótko przed ćwiczeniami. Oznacza to spożywanie jednego z wyżej wymienionych produktów lub przyjmowanie suplementów na około 1–2 godziny przed aktywnością fizyczną.
Jeśli przegapisz to stosunkowo małe okienko, to nie koniec świata, więc potraktuj to jako rekomendację, a nie ostateczną regułę. Tak naprawdę, najlepszy czas na zażywanie L-karnityny to ten, który najlepiej odpowiada Twojemu stylowi życia.
Do tej pory rozmawialiśmy prawie wyłącznie o możliwych zaletach L-karnityny, ale co z wadami? Nawet składnik odżywczy tak istotny dla produkcji energii, jak L-karnityna, ma pewne potencjalne skutki uboczne, zwłaszcza jeśli spożywasz wysoce skoncentrowane suplementy.
Łagodne skutki uboczne związane z L-karnityną obejmują:
• mdłości,
• rozstrój żołądka,
• rybi zapach ciała.
Większość badań potwierdza zasadność stosowania do 2000 mg (2 g) L-karnityny dziennie. Jednak nie ma wielu obszernych badań na temat długoterminowych implikacji suplementacji, więc nie należy przez długi okres przekraczać ogólnych zaleceń.
L-karnityna jest naturalnie występującym składnikiem odżywczym, który odgrywa fundamentalną rolę w produkcji energii, ale czy powinieneś się martwić o zwiększenie poziomu L-karnityny?
Zbilansowana dieta zapewnia zazwyczaj wystarczający poziom L-karnityny, dlatego wiele organów zarządzających nie zaleca minimalnego dziennego spożycia. To powiedziawszy, choroby lub określony styl życia mogą uzasadniać suplementację L-karnityną.
W większości przypadków suplementy są w tym celu bardziej wskazane niż pokarmy, po prostu dlatego, że stężenie L-karnityny w tych pierwszych jest znacznie wyższe. Jeśli uważasz, że możesz skorzystać na zwiększeniu spożycia L-karnityny, Twój lekarz lub farmaceuta jest najlepszą osobą, z którą możesz porozmawiać. Dzięki spersonalizowanym poradom możesz podjąć świadomą decyzję.
Gotowy, aby dodać L-karnitynę do swoich codziennych rytuałów wellness? Poznaj Body Energizer, dostępny już teraz w sklepie Cibdol. Aby dowiedzieć się więcej o roli aminokwasów w dobrym samopoczuciu psychicznym i fizycznym, odwiedź naszą sekcję Edukacja.
[1] Office of dietary supplements - carnitine. NIH Office of Dietary Supplements. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Carnitine-HealthProfessional/. Opublikowano w 2021 r. Dostęp 22.08.2022. [Źródło]
[2] Hudson S., Tabet N. Acetyl-l-carnitine for dementia. The Cochrane database of systematic reviews. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12804452/. Opublikowano w 2003 r. Dostęp 22.08.2022. [Źródło]
[3] Kraemer W.J., Volek J.S., French D.N., Rubin M.R., Sharman M.J., Gómez A.L., Ratamess N.A., Newton R.U., Jemiolo B., Craig B.W., Häkkinen K. The effects of L-carnitine L-tartrate supplementation on hormonal responses to resistance exercise and recovery. „Journal of Strength and Conditioning Research”. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12930169/. Opublikowano w 2003 r. Dostęp 22.08.2022. [Źródło]
[4] Jacobs P.L., Goldstein E.R. Long-term glycine propionyl-l-carnitine supplementation and paradoxical effects on repeated anaerobic sprint performance. „Journal of the International Society of Sports Nutrition”. BioMed Central. https://jissn.biomedcentral.com/articles/10.1186/1550-2783-7-35. Opublikowano 28.10.2010. Dostęp 23.08.2022. [Źródło]
[5] Fielding R., Riede L., Lugo J.P., Bellamine A. L-carnitine supplementation in recovery after exercise. „Nutrients”. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5872767/. Opublikowano 13.03.2018. Dostęp 22.08.2022. [Źródło]
[6] Pooyandjoo M., Nouhi M., Shab-Bidar S., Djafarian K., Olyaeemanesh A. The effect of (L-)carnitine on weight loss in adults: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. „Obesity Reviews: an Official Journal of the International Association for the Study of Obesity”. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27335245/. Opublikowano w 2016 r. Dostęp 22.08.2022. [Źródło]
[1] Office of dietary supplements - carnitine. NIH Office of Dietary Supplements. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Carnitine-HealthProfessional/. Opublikowano w 2021 r. Dostęp 22.08.2022. [Źródło]
[2] Hudson S., Tabet N. Acetyl-l-carnitine for dementia. The Cochrane database of systematic reviews. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12804452/. Opublikowano w 2003 r. Dostęp 22.08.2022. [Źródło]
[3] Kraemer W.J., Volek J.S., French D.N., Rubin M.R., Sharman M.J., Gómez A.L., Ratamess N.A., Newton R.U., Jemiolo B., Craig B.W., Häkkinen K. The effects of L-carnitine L-tartrate supplementation on hormonal responses to resistance exercise and recovery. „Journal of Strength and Conditioning Research”. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12930169/. Opublikowano w 2003 r. Dostęp 22.08.2022. [Źródło]
[4] Jacobs P.L., Goldstein E.R. Long-term glycine propionyl-l-carnitine supplementation and paradoxical effects on repeated anaerobic sprint performance. „Journal of the International Society of Sports Nutrition”. BioMed Central. https://jissn.biomedcentral.com/articles/10.1186/1550-2783-7-35. Opublikowano 28.10.2010. Dostęp 23.08.2022. [Źródło]
[5] Fielding R., Riede L., Lugo J.P., Bellamine A. L-carnitine supplementation in recovery after exercise. „Nutrients”. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5872767/. Opublikowano 13.03.2018. Dostęp 22.08.2022. [Źródło]
[6] Pooyandjoo M., Nouhi M., Shab-Bidar S., Djafarian K., Olyaeemanesh A. The effect of (L-)carnitine on weight loss in adults: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. „Obesity Reviews: an Official Journal of the International Association for the Study of Obesity”. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27335245/. Opublikowano w 2016 r. Dostęp 22.08.2022. [Źródło]